Traumatična iskustva
70

Žene iz regiona putem Twittera otkrivaju razloge zbog kojih nisu prijavile zlostavljanje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Društvenim mrežama se ovih dana počeo širiti još jedan hashtag - #NisamPrijavila, putem kojeg žene iznose razloge zbog kojih nisu prijavile zlostavljanje.

Od identificiranja tema kao što su rodno zasnovano uznemiravanje do otvaranja najdublje rane našeg društva - teme silovanja – inicijativa "Nisam tražila" je napravila javni prostor u kojem se o seksualnom nasilju, seksualnom uznemiravanju, kao i o drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja počelo govoriti kao nikada do sada.

Nakon reakcija brojnih žena koje su se ujedinjenima pod sloganima #NisiSama i #NisamTražila, posljednih nekoliko dana Twitterom se širi novi slogan putem kojeg žene priznaju zbog čega nisu prijavile zlostavljanje.

Njihove priče su raznolike priča, obuhvaćaju razne tipove nasilja, a sve su jednako bolne i traumatične.

Uz hastag #NisamPrijavila jedna tviterašica navela je više razloga zbog kojih se nije odlučila da prijavi zlostavljanje.

[TWITTER]1474907862145114113[/TWITTER]

"Nisam prijavila jer je on bio inspektor policije, jer bih mnogima ja bila kriva što sam ostala s njim sama u stanu, jer bi mojoj majci prepuklo srce od tuge, jer bi ga tata ubio i umro iznutra, jer su oni kojima sam nešto i rekla prvo pitali šta sam taj dan imala na sebi", navedeno je.

Jedna korisnica Twittera je napisala svoju ispovijest te je navela da se pokajala što je prijavila zlostavljanje.

"Prijavila sam, ali sam poželjela da nisam prijavila jer su mi policiji izvadili haljinu koju sam nosila iz kese s dokazima i rekli "pa nije ni čudo, vidi šta je obukla".

Pojedne djevojke i žene vrlo ranao, čak i u djetinjstvu, su se susrele s rodno zasnovanim zlostavljanje, a jedna žena navodi da nije prijavila zlostavljanje jer je imala 8 godina, a on stari i poštovani komšija koji joj je nakon toga rekao da je sama kriva jer je obukla šorc.

Zlostavljač vrlo često može biti i osoba koja ima važnu funkciju u društvu, a to je jedan od razloga zbog kojeg žene vrlo često ne prijavljuju zlostavljanje.

"Nisam prijavila jer je ugledna osoba u našem mjestu; jer mi mnogi kojim sam rekla nisu povjerovali; jer su ti isti krivili mene; jer "nisam imala dokaza", a znam da bi mi u policiji to isto rekli i danas, 13 godina kasnije. Tuga, čemer, jad - i nekad i sad", stoji u objavi

Ispovijesti žena na Twitteru podržane su od strane brojnih žena i muškaraca koji smatraju da trebamo stvoriti društvo u kojem su žene slobodne i sigurne. Također, mnogi smatraju da upravo ženski glas treba sruštiti ovaj sistem.