Koštaju četiri dolara
2

U Južnoj Koreji se prodaju maske s likom Kim Jong-una

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Jedna južnokorejska modna i kozmetička firma izazvala je kontroverzu nakon što je pustila u promet masku s likom Kim Jong-una, prenosi BBC. Iz ove kompanije su rekli da su od juna ove godine prodali više od 25.000 maski.

Međutim, mnoge južnokorejske prodavnice su povukle iz prodaje ove maske zbog zabrinutosti vezane za samu legalnost njihove prodaje, a razlog je taj što je u Južnoj Koreji još uvijek nezakonito govoriti pozitivno o vladi Sjeverne Koreje.

Naime, Sjeverna i Južna Koreja su i dalje tehnički u ratu, ali su lideri obje zemlje u više navrata tokom ove godine prisustvovali pregovorima o dunuklearizaciji.

Iz UN-a su također kritizirali lidera Sjeverne Koreje i njegov režim zbog sistematskih i rasprostranjenih zloupotreba ljudskih prava.

U razgovoru za New York Times izvršni direktor kompanije koja proizvodi ove maske Kwak Hyeon-ju, izjavio je kako mu je želja bila da svojim maskama proslavi međusobni susret korejskih zvaničnika, za koji smatra da se dešavaju jednom u životu.

Desetine Korejaca objavile su fotografije s maskom Kim Jong-una na društvenim mrežama, koje inače koštaju oko četiri dolara.