Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa ne obiljezavaju samo Romi nego i Goranci,Makedonci,Srbi,Crnogorci,Gruzijci i dio Albanaca sa Kosova.Srecan Djurdjevdan,u zdravlju i miru ga slavili jos dugo godina 🥂
Od mene isto puno srece i sve najbolje. Skandinavcima je ovo isto važan dan, prije krščanstva im je bio najvažniji praznik.
Ovi sa kliksa su teški bolesnici. Sramota za takav naslov. Čak i bosanska stranica wikipedije piše da je Sv. Jurij https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Jurjevo Žalosno je što se mladi naraštaji sve više "obrazuju" preko šovinističkih portala poput kliksa, zato se svaki dan narod sve više mrzi.
Ciganija poprilicna
Romi vole da ne kazme ukrasti- a najveci rom je Brega jer on je jedini uspio pokrasto rome tj njihpve pjesme
Proljece na moje rame sljece, djurdjevak zeleni….
Rmi kao da zive na vrhu Treskavice, kod njih tek proljece danas doslo
gorici i aleksandru dodik zelim sretan djurdjevdan.
Romi obilježavaju Ederlezi (Zeleni)/ Hiderlez. Đurđevdan, Jurjevo (ukr. Svjati Jurij) ili Georgevden (bug.) slavi se sveti Giorgos (grč.). Kod Bošnjaka se do 1950. održala proslava Jurjeva zvano Omaha i to uglavnom kraj rijeka, vodopada i na mjestima gdje ima vila. Dio je to preislamske i prekrstjanske tradicije koja je nažalost haman skroz izblidila. Bošnjacima želim bereketnu Omahu. Romima mubarak Ederlezi a Srbima krsnu slavu. katolici Jurjevo obilježavaju po novom kalendaru.
6.Maj dan Roma[cigana]. ili ti 6.Maj dan NKŽeljezničara Prosjaka-Cigana…
Danas i Dodari slava
Sretan praznik Romima i pravoslavcima. Ove nase domace pravoslavce nazivamo i imenom kojeg ne vole Romi, a u potpunosti opisuje karakter, obicaje zivotne ciljeve - cigani.
Čestitam Nemanji Kusturici i svim Srbima
To je nas praznik kakvi romi..Za Đurđevdan su se naši stari okupljali u večem mjestu igrali igre kao bacanje kamena s ramena skok u daljinu vucu uzete itd i danas to neki praktikuju
ROManticno