Zanimljivosti
66

Pakao živeće statue: Paul Edmeades, čovjek koji skupo plaća svoju umjetnost

Klix.ba
Foto: Daily mail
Foto: Daily mail
Paul Edmeades u Londonu za život zarađuje tako što provodi sate na ulici i to kao živuća statua. Međutim, njegov posao je daleko od laganog. Naime, on se svakodnevno suočava sa svim i svačim, a nerijetko dobije i šaku u lice ili žestoke batine. Sve to samo dok radi svoj posao.

Gurali su ga, udarali, a nerijetko je služio i kao ulična lampa na koju mokre psi ili je pak bio meta golubova.

Međutim, on kaže kako je to za njega kompliment jer to zapravo znači da svoj posao nepomične statue radi na najbolji mogući način.

A on je, uprkos svemu i dalje stalno na oprezu. Upravo zbog toga ima duboke venske tromboze – profesionalnu deformaciju.

Ipak, on nastavlja raditi ono što najbolje zna, u srebrenoj ili zlatnoj boji mirno stoji na javnim mjestima, dišući gotovo neprimijetno i nikada ne trepčući. Zanimljive su i njegove neobične poze prema kojima izgleda kao da visi u zraku. To je moguće zahvaljujući posebnoj metalnoj konstrukciji skrivenoj u njegovom odjelu, a uz pomoć kojeg održava ravnotežu tokom osam sati radnog vremena.

On posao živuće statue radi već 16 godina, ali i puno radno vrijeme u posljednjih dvije godine. Provede najmanje pet sati nanoseći i skidajući masnu slojevitu šminku sa kojom tokom sedmice čak 50 sati provede stojeći mirno u svim vremenskim uslovima i to dok ga djeca, ali i odrasli, zadirkuju.

"Najviše mrzim kada me guraju", kaže Edmeades za Daily mail pojašnjavajući kako ove umjetnike veoma često maltretiraju i odrasli. Oni i dalje stoje mirno, ne odgovaraju na provokacije.

"Znajući to, često nas ošamare i onda se smiju", priča on.

Mirno stajanje na nogama mnogo je teže nego što svi misle, kaže Paul. Prema njegovim riječima nepomično može stajati najduže sat i pol, ali se onda u jednom trenutku mora pomjeriti.

"Dobra stvar je u tome što nekada morate napraviti neki pokret kako biste ostvarili interakciju sa publikom", kazao je on.

Kako biste mirno stajali ovako dugo potrebna je koncentracija, posvećenost, hiljade sati vježbe, ali i izuzetna kondicija.

Međutim, postoji i još jedna teška strana ovoga posla, a to su zdravstvene posljedice.

Naime, ovaj umjetnik pati od krvnih ugrušaka u oba plućna krila, a zbog bavljenja ovim poslom toliko godina.

"To utječe na cirkulaciju i krv stagnira u nogama," objašnjava on.

Uprkos svemu, on smatra da ima najbolji posao na svijetu.