Kultura
28

Mađioničar Zoro: Zavirite u čarobni svijet banjalučkog majstora iluzije

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Mađioničari svojim vještim rukama i dobro savladanim tehnikama izvode razne trikove koje kada gledamo zaista djeluju kao proizvod magije. U takvim trenucima izgleda kao da je mađioničar učinio nešto nemoguće, ali svaki trik ima svoje objašnjenje i nema nikakve veze sa magijom. Ipak, već nekoliko vjekova zahvaljujući iluziji, mehaničkim i psihološkim tehnikama mađioničari uspijevaju da mnoge gledaoce ostave "bez daha".

Banjalučki mađioničar Zoran Arnaut, poznatiji kao Zoro, tvrdi da mađioničari ne vjeruju u magiju, niti da se bilo koji trik može izvesti uz pomoć nje. Sve je, priča Zoro, stvar velikog truda i talenta.

"Jedina sila koja može da utiče na čovjeka to su njegove negativne misli. Svaki trik ima svoje objašnjenje, a uz veliki trud i malo talenta svako može postati svjetski mađioničar ukoliko to dovoljno želi. Treba vam samo mnogo slobodnog vremena, dobra reklama i dosta vježbe“, priča Zoro za Klix.ba

Da bi izveli efektan trik potrebno je koristiti dvije tehnike: mehaničku i psihološku. Mehanička tehnika je ono što vježbate kod kuće, što publika ne smije da vidi, a psihološka služi da prikrije ovu prvu.

"Tako dolazimo da osnovnih principa u mađioničarstvu, a to su da prije izvođenja treba vježbati, za vrijeme izvođenja trika treba pričati, a poslije izvođenja šutjeti, da ne bi ometali čulo u razvoju koje se u tom trenutku odigrava u glavama gledalaca“, objašnjava mađioničar Zoro.

Zoro najčešće nastupa na dječijim rođendanima i zabavama u supermarketima, svadbama, restoranima, obučen u odijelo u kojem vješto može sakriti karte. Na glavi mu je većinom visoki šešir u kojem se krije neki zec ili golub. Ove godine je nastupao na Đurđevdanskom festivalu dječije pjesme, kao i na Beogradskom festivalu magije. Po struci je diplomirani ekonomista, a s obzirom da je trenutno na birou rada angažovao se u ulozi mađioničara, kako za djecu tako i za odrasle. Za trikove se zainteresovao još kao dijete od šest godina, a prvi sa kojima se susreo bili su oni sa kartama.

"Trikove sam učio gdje god sam imao priliku da ih pokupim, a sada najviše učim putem interneta ili kongresa koji se organizuju za nas mađioničare. Već sedam godina nastupam, a u mađioničarski svijet sam ušao prije više od deset godina. Najzahtjevniji su mi oni trikovi koji se izvode vještinom ruku, za koje morate mnogo vježbati, skoro svaki dan. Nisam ljubitelj trikova gdje rekvizit obavlja sav posao umjesto mađioničara“, govori naš sagovornik.

Zoran je autor knjige "30 mađioničarskih trikova sa kartama", a uskoro sprema i njen drugi dio. Kao i svaki mađioničar, do sada je na nastupima imao dosta zanimljivih situacija.

"Kada se pojave dva goluba često se desi da odaberu jednu osobu u publici i jedan sleti na rame, a drugi na glavu, što uvijek izaziva smijeh na licima prisutnih. Desi se nekada da se slikaju sa golubom, pa se on olakša na njihovoj ruci, a ja im u tim trenucima kažem da je to sreća. Jednom prilikom kada sam nastupao u vrtiću, jedan dječak se rasplakao zato što mu nisam dao čarobni štapić da i on izvede neki trik. Dao sam mu štapić, on je kroz plač izgovorio ćiribu-ćiriba i onda sam 'stvorio' nešto neočekivano i dječak je odmah prestao da plače“, prisjeća se Zoro.

Zoro uživa u izvođenju svojih čarobnih iluzija, a njegova želja je da u budućnosti nastavi sa napredovanjem u ovom poslu.

"Kažu da je najbolja stvar u životu ako radite ono što volite i kada od toga možete živjeti. Nažalost, na našim prostorima teško je živjeti od hobija, ali treba ići naprijed i svaki dan nešto novo naučiti, jer tako podižemo samopouzdanje, a samopouzdanje podstiče dalje uspjehe“, zaključuje mađioničar Zoro.