Zanimljivosti
256

"Najviša" tuča na svijetu: Alpinisti se potukli sa vodičima na Mount Everestu

Klix.ba
Sa najvišeg vrha na svijetu, Mount Everesta, planinari su javili o "zastrašujućoj" sceni. Dvojica čuvenih evropskih alpinista potukli su se sa nepalskim vodičima, što je dovelo i do policijske istrage.

Ueli Steck, Švicarac i nosilac nekoliko penjačkih rekorda, i Simone Moro, Talijan koji se na Everest penjao četiri puta, približavali su se kampu tri, kada je došlo do incidenta.

Planinari javljaju kako je ovoj dvojici alpinista rečeno da sačekaju na planini, jer je grupa Nepalaca popravljala neku užad.

Evropljani, u pratnji fotografa koji je trebao da zabilježi njihov uspon novom rutom bez dodatnog kisika, ignorisali su upozorenje i nastavili put.

"Nepalci su im rekli da se ne penju iznad njih dok popravljaju užad, ali su oni to ipak učinili. Nešto leda je palo i udarilo Nepalce, što ih je razljutilo", naveli su planinari.

Tokom dana, razljućeni Nepalci napali su na šatore alpinista i gađali ih kamenjem sve dok alpinisti nisu izašli. Nakon glasne rasprave došlo je i do razmjene udaraca.

"Nakon što je rulja otišla, alpinisti su se spakovali i krenuli nazad. Koliko znamo, napuštali su planinu. Bilo je strašno to gledati, umalo su ubijeni“, ispričali su svjedoci.

Policija trenutno istražuje incident, a Steck je proveo noć u bolnici, ali nije pokazivao znake povreda, saopćila je policija.

Steck se helikopterom vratio u kamp kako bi se pridružio Morou, koji je ostao na planini. Trenutno se dogovaraju hoće li ponovo pokušati stići do vrha.

Više od tri hiljade ljudi popelo se na planinu koja razdvaja Nepal i Kinu, nakon što su je prvi put osvojili Edmund Hillary i Tenzing Norgay, 1953. godine. Svake godine, stotine alpinista u aprilu pokušava osvojiti "Krov svijeta“.