Svijet
84

Pet alpinista nestalo u Nepalu na planini Kanchenjunga

FENA
Za pet alpinista u Nepalu, od kojih je prvi Mađar koji se popeo na Mount Everest, pretpostavlja se da su izgubili život nakon što su nestali na planini Kanchenjunga, saopćili su u četvrtak zvaničnici turističkog sektora.

Alpinisti, dva Mađara, dva Nepalca i jedan Južnokorejanac smatraju se nestalim od ponedjeljka poslijepodne dok su pokušavali da stignu na vrh koji se nalazii na 8.586 metara nadmorske visine, saopćili su zvaničnici.

"Ne znamo šta je uzrokovalo njihov nestanak, može to biti lavina ili pad", izjavio je novinskoj agenciji AFP zvaničnik iz nepalskog ministarstva turizma Dipendra Podel. Posljednji put su viđeni na visini od 7.800 metara, dodao je on.

"Vrlo su male šanse da su još živi", prema njemu.

Kanchenjunga, koji se nalazi istočno od krova svijeta, Mount Everesta, treći je najviši vrh u svijetu. Alpinisti ga poznaju po teškoćama i on je uzrok najvećih nesreća, prema statistikama himalajske baze podataka koju vodi stručnjak za alpinizam Elizabeth Hawley.

Nestale osobe su identificirale turističke vlasti kao Mađare 45-godišnjeg Zsolta Erossa i 27-godišnjeg Petera Kissa, 47- godišnjeg Južnokorejanca Park Nam-Sua i dva nepalska vodiča 24-godišnjeg Bibaša Gurunga i 23-godišnjeg Phoa Dorchia Šerpa.

Eross je bio prvi Mađar koji se popeo na Mount Everest. Ova ekspedicija je trebala biti njegov drugi uspon na vrh viši od 8.000 metara.

Ekipa šerpasa je pokušala lokalizirati tačno mjesto nesreće.

"Mi ćemo poslati helikoptere za operaciju pretraživanja čim bude potvrđeno tačno mjesto", rekao je Podel.

Ove sezone je život izgubilo osam osoba, a brojne se vode kao nestale u drugim planinama Himalaja.