Svijet
0

Troje alpinista poginulo na Himalajima

FENA
Troje alpinista, Japanka, Španac i nepalski vodič, poginuli su na planinskom lancu Himalaja, na planini Dhaulagiri, saopćili su u utorak organizatori ekspedicije.

Šezdesetsedmogodišnja Japanka Chizuko Kono, 50-godišnji Španac Juanjo Garra i nepalski vodič Dawa Sherpa nestali su u petak dok su pokušavali da se popnu na sedmi najviši vrh na svijetu, zajedno s grupom u kojoj je bio 21 alpinist.

Španac je umro nakon što se okliznuo i slomio gležanj. Okolnosti smrti drugo dvoje alpinista za sada nisu poznate.

"U petak poslijepodne, Garra se okliznuo i slomio gležanj. Nije mogao hodati", izjavio je za agenciju AFP Tika Gurung, organizator ekspedicije, i precizrao da je bilo kasno i da spašavanje nije bilo moguće u tom trenutku.

"Njegov vodič Keshab Gurung je ostao s njim cijelu noć. Helikopteri su sutradan pokušali da mu pruže pomoć, ali je on bio na prevelikoj visini", dodao je Tika Gurung.

Japanka i njen nepalski vodič umrli su na visini od 7.700 metara. Vodič španskog alpiniste liječi povrede u bolnici u Katmanduu.

Vrh Dhaulagiri (8.167) je odgovoran za brojne smrtonosne nesreće zbog opasnosti od lavina i težine uspinjanja, prema statistikama Himalayan Database.