Zanimljivosti
42

Lovac upucao dva losa, a onda shvatio da se nalazi u zoološkom vrtu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan lovac u Norveškoj pomislio je kako je ostvario ulov sezone kada je upucao dva losa kapitalca, međutim, njegovo oduševljenje je splasnulo kada je shvatio da su se životinje ustvari nalazile iza ograde zoološkog vrta.

Grupa lovaca lovila je u blizini Polar park centra arktičke divljine, koji se nalazi blizu grada Tromso. Jedan od lovačkih pasa provukao se ispod ograde zoološkog vrta i dotjerao životinje, nakon čega je lovac instinktivno opalio dva pucnja.

Jedan sob uginuo je na mjestu događaja, a drugi je morao biti naknadno eutaniziran. Nakon što je shvatio šta je učinio lovac se javio upravi Polar park centra.

"Ne možemo objasniti šta se zaravo desilo, ali vjerujemo da je lovac bio toliko oduševljen prizorom životinja da jednostavno nije mogao razmišljati. Bio sam u šoku, nisam mogao neko vrijeme uopšte podignuti vilicu. Nikada ranije se nije dogodilo ništa slično i vjerujem kako će ovo ostati jedini slučaj ove vrste", rekao je direktor zoološkog vrta Heinz Strathmann.

Lov je veoma popularan "sport" u Norveškoj, ali podliježe striktnoj zakonskoj regulativi.

Naime, zakoni ove skandinavske zemlje nalažu da je za bavljenje lovom potrebno imati najmanje 16 godina i tzv. dokaz o lovačkoj proficijenciji, odnosno dokument koji potvrđuje da ste sposobni ubiti životinju na najhumaniji mogući način.

S obzirom na to da jedan od losova nije odmah umro, nego je neko vrijeme patio prije nego što je morao biti eutaniziran, lovac može očekivati i zatvorsku kaznu.

Što se tiče samog zoološkog vrta, uprava je odlučila kako neće podnijeti tužbu, s obzirom na to da se radi o nesretnom slučaju, ali će od lovca zahtijevati novac za kupovinu nova dva losa, s obzirom na to da jedan košta više od 3.500 eura.