Svijet
66

Demonstracije ispred ordinacije stomatologa koji je ubio najpoznatijeg afričkog lava

Klix.ba
Američki stomatolog i lovac iz hobija Walter Palmer početkom jula je ubio 13-godišnjeg lava Cecila u Nacionalnom parku Hwange u Zimbabveu. Zaštitni znak ove afričke zemlje godinama je bio predmet proučavanja naučnika.

Stomatolog iz Minnesote je za ovaj svoj lovački poduhvat platio više od 50.000 dolara. Lav Cecil se nalazio u zaštićenoj zoni nacionalnog parka, ali je istjeran iz sigurnosne zone kako bi mogao biti ubijen. Nakon što ga je ranio samostrelom, Palmer i njegovi vodiči proveli su skoro dva dana u potrazi za ranjenom životinjom.

Kada su ga našli kako leži u hladu sav krvav, Palmer je izvukao pušku i ubio 13-godišnjeg lava, nakon čega su ga oderali i obezglavili. Tamošnje vlasti trenutno traže Palmera, a dvojica vodiča iz Zimbabvea već se nalaze u pritvoru.

Za 55-godišnjeg stomatologa ovo nije prvi put da je u sukobu sa zakonom zbog nelegalnog lova. Nešto slično desilo se i 2008. godine nakon što je u Wisconsinu ubio crnog medvjeda. Tada je kažnjen sa 3.000 dolara.

Sada se ispred njegove ordinacije u gradu Bloomingtonu nalazi nekoliko stotina demonstranata koji su sa sobom donijeli plišane igračke i ostavili ih pred vrata zaključane ordinacije.