Svijet
9

Loveći lovca: Gdje je Cecilov ubica?

Klix.ba
Walter Palmer
Walter Palmer
Američki stomatolog Walter James Palmer koji stoji iza ubistva najpoznatijeg afričkog lava Cecila nestao je bez traga.

Pedesetpetogodišnjeg amerikanca ovih dana jednostavno nije moguće naći, što zapravo i ne čudi kada se ima u vidu gnjev fanova nagrađivanog lava Cecila kojeg je usmrtio ovaj zubar.

Palmer je zahvaljujući afričkim vodičima samostrelom ranio lava, a nakon 40 sati potrage ga ubio iz puške. Sve ovo dešavalo se u Nacionalnom parku u Zimbabveu.

Zbog njegovog čina uslijedilo je mnoštvo kritika.

Predstavnici vlasti u Minesoti su ga pokušali kontaktirati, ali svi pokušaji su bili uzaludni. Tako su i u medijima apelovali na Palmera da se javi organima gonjenja bar putem svoga predstavnika.

Palmer je otišao od kuće, kako se čini, i zatvorio je svoju ordinaciju obećavši klijentima da će se vratiti i nastaviti raditi čim bude u mogućnosti. Ispred njegove ordinacije održani su i protesti.

Cecil je imao 13 godina i bio je prava atrakcija u ovom nacionalnom parku. Zahvaljujući njemu naučnici sa Univerziteta Oxford proučavali su život afričkih lavova, a na sebi je godinama nosio uređaj za praćenje.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Policija u Zimbabveu je zbog ovog slučaja uhapsila dvije osobe, a potraga za Palmerom još uvijek traje. Njega se optužuje da je ilegalno ubio Cecila.

On je vodičima u toj afričkoj zemlji platio 55.000 dolara kako bi mu priuštili lov na lava.