Zanimljivosti
333

Lav, tigar i medvjed postali najbolji prijatelji

Klix.ba
Američki crni medvjed Baloo, bengalski tigar Shere Khan i afrički lav Leo su, vjerovali ili ne, najbolji prijatelji. Zajedno žive u utočištu za životinje u Georgiji.

Životinje su imale svega dva mjeseca kada su došle u posjed jednog trgovca drogom iz Dallasa, koji ih je zanemarivao i zlostavljao. Lav, tigar i medvjed živjeli su u veoma lošim uslovima, bili neuhranjeni i imali povrede po cijelom tijelu, a, prema svemu sudeći, nedaće koje su ih snašle su ih i zbližile.

Organizacija Noina arka, koja se bavi zaštitom ugroženih životinja, spasila ih je i odvela u utočište za životinje. Najgore povrede je imao medvjed Baloo, no, oporavio se, kao i njegovi prijatelji.

Tokom rehabilitacije životinje su bile odvojene, ali taj potez se pokazao neuspješnim jer su patile. Osoblje Noine arke ih je odlučilo ponovo spojiti, što se pokazalo iznimno uspješnim. Raspoloženje životinja je poboljšano, a oporavak ubrzan.

Inače, u utočištu za životinje kojim rukovodi Udruženje Noina arka boravi blizu 1.000 životinja koje su napuštene ili oduzete vlasnicima zbog nehumanog postupanja prema njima.

Priča o lavu, tigru i medvjedu i ranije je spominjana u medijima širom svijeta, no sada je ponovo dospjela u žižu javnosti, jer je Udruženju potreban novac kako bi postavilo novu ogradu, u skladu sa zakonskim propisima. U suprotnom će morati odvojiti životinje.

Ljubitelji životinja iz cijelog svijeta odlučili su pomoći najboljim prijateljima i osigurati im uslove u kojima mogu nastaviti živjeti u ljubavi i harmoniji.