Film/TV
1

Šokantna istina o potvrdi da nijedna životinja nije povrijeđena

Klix.ba
Američka humana asocijacija (AHA) zadužena je za zaštitu životinja tokom snimanja filmova. Međutim, novi izvještaj pokazuje kako oni više truda ulažu u zataškavanje povređivanja životinja, nego njegovu prevenciju.

U nekim od najvećih holivudskih filmova životinje su ugibale na setu ili umalo poginule, ali su filmovi ipak dobili sveprisutni AHA pečat da nijedna životinja nije povrijeđena prilikom snimanja, javlja The Hollywood Reporter.

Neki od najvećih incidenata uključuju nasukavanje i ugibanje desetaka morskih životinja na snimanju "Pirata s Kariba", smrt 27 životinja tokom snimanja "Hobbita" te ugibanje četiri konja tokom snimanja filma "Luck". Tigar, zvijezda filma "Life Of Pi", umalo se utopio na snimanju, ali je sve zataškano.

U e-mailu, do kojeg je došao The Hollywood Reporter, AHA-ina posmatračica Gina Johnson navodno je nakon incidenta sa tigrom napisala kolegi "Mislim da će ovo proći bez ikakve priče, ali ne spominji nikome, pogotovo ne u uredu. Sve sam j****o zataškala".

AHA je odbila komentarisati sve navode, a oni su prihvaćeni kao dokaz kako ovaj nadzorni organ za sigurnost životinja ima prilično opušten odnos sa filmskom industrijom.

"To je fascinantno i ironično. Od zaštitnika životinja postali su saučesnici u okrutnosti nad njima", rekao je nekadašnji zaštitar životinja iz Los Angelesa. Ovaj penzionisani agent tvrdi da su producenti jednog filma čak agentima za kontrolu životinja poručili "da se j**u", nakon što su agenti došli da istraže smrt dva konja.

I pored mogućnosti agenata da uhapse producente filma "Luck", oni su ostali netaknuti.

AHA je teška srca priznala da je objektivnost Gine Johnson možda bila kompromitovana zbog njene veze sa članom ekipe filma.