Zanimljivosti
273

Kokteli kao umjetnost: Pogledajte kako to rade momci iz Udruženja barmena iz Sarajeva

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Portal Klix.ba vam donosi priču o jedinom udruženju barmena u Bosni i Hercegovini, Udruženju barmena Ice Sarajevo. Ovi momci iza sebe imaju godine iskustva i majstori su u pripremi brojnih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Udruženje barmena Ice Sarajevo nastalo je 2011. godine na inicijativu nekoliko barmena i konobara u cilju što boljeg educiranja, povezivanja i širenja znanja. Trenutno udruženje ima 15-ak aktivnih članova i članica, neki od njih rade u inozemstvu za brojne firme ili pak na kruzerima. U opisu njihovog posla su različiti caterinzi, edukacije i prezentacije, a trude se da redovno odlaze na međunarodna takmičenja i predavanja u zemljama regije i okruženja. Pored toga, jedini su koji trenutno pružaju treninge za barmene u Bosni i Hercegovini.

"Kao i u svim ostalim poslovima i ovdje je slično. Svako može savladati tehnike uz dovoljno truda i posvećenosti, iz tog je razloga bitna konstantna edukacija, jer u bartendingu na tržište stalno dolaze nove stvari i trendovi", kaže za Klix.ba predsjednik udruženja Ice Edis Duvnjak.

Više od 160 različitih koktela

"U modernoj miksologiji trendovi se stalno mijenjaju i dodaju se nove stvari. Na svakom takmičenju dobijemo spisak pića na osnovu kojeg pravimo svoj, jedinstveni koktel koji mora biti originalan, balansiran i prihvatljivog okusa. Naš kolega Mirza je na takmičenju u Novom Sadu predstavio koktel koji je sadržao sambucu i čaj od mente, kao i još nekoliko dodataka, a ljudi su bili fascinirani kako je sve to uspio povezati i napraviti balans", pojašnjava Duvnjak.

Trenutno na stanju pića imaju više od 160 različitih koktela, a njihovo pravljenje vrlo često odlikuju pravi "egzibicionistički" momenti, neobični i nesvakidašnji sastojci, pa se tako u nekim od njih koriste kandirano voće, dehidrirani krompir, tinta od sipe...

"Nekad se potroše i dvije flaše vodke i napravi više od 60 koktela kako bi se došlo do onoga što želimo prezentirati na takmičenju. Jedan od naših članova je na jednom takmičenju pravio infuziju aceto balsamico, cijeđeni nar i biber. Kad se to pomiješa, dobije se napitak koji se dodaje uz 'honey Jack' i još nekoliko stvari i to je zaista vrhunski".

Najpopularniji mojito

Za pripremu koktela se koriste i brojni sirupi različitih okusa, razno svježe bilje, đumbir, svježe povrće i voće...

"Ljudi najčešće traže mojito jer je osvježavajući i dosta popularan, a pored toga, tu su i kokteli kao što je Lond island ili klasici koji su poznati u Svjetskoj udruzi barmena IBA-i. Rade se kokteli u koje ide čak pet različitih vrsta alkohola - postoje alkoholi koji se mogu miješati i oni koji nikako ne idu zajedno, iz tog je razloga potrebno dobro poznavati pića", navodi Duvnjak.

A pogledajte kako to izgleda iz prve ruke:

Udruženje barmena Ice Sarajevo registrovano je na federalnom nivou, a u posljednjih šest mjeseci su dobili dopis od Svjetske udruge barmena IBA koja zahtijeva da se napravi jedno udruženje na državnom nivou kako bi mogli participirati za članstvo na svjetskom nivou.

"BiH je jedina država u okruženju koja nije u članstvu Svjetske udruge barmena. To bi nam pružilo brojne mogućnosti poput prezentacija i edukacija, čime se ugostiteljstvo diže na jedan viši nivo", kaže Duvnjak.

Barmen je mnogo više od "koktel-majstora"

Mirza Jajetović, jedan od članova Udruženja bramena Ice za Klix.ba govori kako barmene često pogrešno nazivaju "koktel majstorima", te kako taj termin nije ispravan budući da njihovo znanje prevazilazi samo vještinu spravljanja koktela.

"Koktel majstor je osoba koja možda zna desetak osnovnih koktela, dok je barmen osoba koja poznaje sva pića koja su zastupljena u baru, način na koji se pripremaju, te njihov historijat i sastav. Sve što se nalazi u baru, tj. iza šanka, bi trebalo biti fokus jednog barmena, krenuvši od toplih napitaka - kafa i čajeva, preko vina, spirita, pa do koktela koji dolaze na kraju", navodi Jajetović i dodaje kako barmen mora dovoljno poznavati, ne samo pripremanje, nego i sastav pića.

"Ugostiteljska škola kod nas radi vrlo površno i ne daje dovoljno znanja za efikasan rad u ugostiteljstvu, naše je obrazovanje vrlo siromašno i zastarjelo kada je riječ o ovom poslu. Iz tog su razloga važni iskustvo, kao i samostalna edukacija", kaže Jajetović koji se ugostiteljskim poslom bavi 20 godina, a koktele je naučio praviti prije 11 godina.

Koktel je mješavina raznih jakih alkoholnih pića i likera. Riječ koktel (cocktail) doslovno znači pijetlov rep. Kako je piće dobilo ime, još nije potpuno objašnjeno, ali legenda kaže da su svojevremeno u Americi priređivane borbe pijetlova po uzoru na Španjolce. Vlasnik pijetla pobjednika imao je pravo pobijeđenom pijetlu iščupati rep, te je ostalim sudionicima plaćao pića (vjerojatno su to bila miješana pića raznih boja kao i pijetlov rep).

Prema starom američkom barmenskom almanahu, prvi koktel nastao je sasvim slučajno kao mješavina vrućeg destilata sa šećerom i limunom koji se dopunjavao raznim biterima, a potom rashlađivao velikim komadima leda.

Danas postoje hiljade recepata različitih koktela, a oni se dijele prema sadržaju alkohola, postotku šećera, količini sadržaja, vremenu konzumiranja, te vrsti pripreme.