Veliki iznos
0

Uprkos sankcijama i ratu izvoz viskija iz Latvije u Rusiju se učetverostručio na 244 miliona eura

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Latvija i Litvanija su optužene da djeluju kao posrednici između zapadnih proizvođača pića i Rusije. Latvija je bila najveći izvoznik viskija u Rusiju 2023. godine, prema podacima koje je objavila ruska državna novinska agencija Ria Novosti.

Latvija je zadržala mjesto unatoč velikim napetostima između dviju zemalja nakon sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu i zapadnih sankcija.

Ria Novosti pišu da je Rusija uvezla viski u vrijednosti od gotovo 244 miliona eura između januara i septembra 2023. godine, gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju prošle godine.

Većina je stigla iz susjedne Latvije, za koju je Ria Novosti rekla da je isporučila proizvode u vrijednosti od 177,4 miliona eura, a slijedi je baltički susjed Litvanija s 26,9 miliona eura.

Latvijski izvoz u Rusiju bio je vrijedan više od 1,1 milijardu eura 2023. godine, prema podacima vlade te zemlje koje navodi njemačka novinska agencija DW. Više od polovice cjelokupnog latvijskog izvoza u Rusiju bila su pića, alkoholna pića i ocat.

Baltička je država prošle godine u Rusiju izvezla više vina (73 miliona eura) čak i od Italije (68 miliona eura), koja je puno veći proizvođač od Latvije.

Latvija, prema lokalnim stručnjacima, djeluje kao posrednik u procesu koji uključuje zapadne kompanije koje ne žele pokazati da još uvijek prodaju svoje proizvode Rusiji usred smrtonosnog rata u Ukrajini.

Matiss Mirosnikovs, ekonomist Banke Latvije, rekao je za Euronews da je zemlja dugo bila posrednik za zapadne kompanije, ali je vidjela da je broj ponovnih izvoza zapadne robe porastao nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Davis Vitols, generalni direktor Latvijske udruge alkoholne industrije (LANA), složio se.

"Prije nego što je Rusija započela rat u Ukrajini, Latvija je bila jedno od glavnih središta, ako ne i glavno središte, za reeksport mnogih velikih alkoholnih kompanija u Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i Kazahstan. Prema sankcijama EU, izvoz alkohola u Rusiju i Bjelorusiju i dalje je dopušten, osim boca koje koštaju više od 300 eura, tako da, budući da Latvija ne proizvodi viski, oni se reeksportiraju iz drugih zemalja, gdje se u Latviji te boce prodaju. ovjerene u skladu sa zakonima zemlje izvoznice", rekao je Vitols za Euronews.

Ruski izvori složili su se s latvijskim stručnjacima.

"Ako je prije, prema dokumentima, uvoz išao u Rusiju jednostavno u tranzitu kroz Latviju ili Litvaniju, sada su krajnja tačka baltičke zemlje, a odatle isporuka ide u Rusku Federaciju", Veniamin Grabar, predsjednik ruske alkoholne kompanije Ladoga, rekao je za Ria Novosti.

"Logistički lanac se nije promijenio, promijenilo se malo papirologije. Razlog je što strani dobavljači često ne žele riskirati i navoditi Rusiju kao konačnu tačku isporuke".

Mirosnikov je za Euronews rekao da je udio izvoza u Rusiju zapravo dramatično pao od 2014.

Prije deset godina Rusija je bila drugi najveći izvozni partner Latvije, s 14 posto ukupno izvezene robe, sada je to manje od 6 posto.

"Još uvijek je prilično visok, ali se njegova uloga smanjila tokom godina", nastavio je.