Hotelijeri u problemima
24

Turizam Zanzibara ugrožen zbog nedostatka alkohola, cijene piva porasle za blizu 100 posto

B. R.
Zanzibar (Foto: EPA-EFE)
Zanzibar (Foto: EPA-EFE)
Zanzibar je pogođen nedostatkom alkohola, što je prijetnja turizmu ove države koja je jedna od vodećih turističkih destinacija u Africi.

Ova zemlja turizmom generiše 90 posto prihoda iz inostranstva. Cijena piva je porasla za skoro 100 posto nakon što je prekinut lanac snabdijevanja, i to iznenadnom promjenom uvoznika. Naime, cijena piva je porasla sa jednog dolara na skoro dva dolara.

Ministar turizma Simai Mohammed Said je podnio ostavku, a kao razlog za to je naveo neodgovarajuće uslove rada. Međutim, pojedini su njegovu ostavku doveli u vezu s problemima sa zalihama alkohola. S druge strane, predsjednik Hussein Mwinyi tvrdi da je ministar bio u sukobu interesa.

Hotelijeri upozoravaju da bi spomenuti problemi mogli dovesti do toga da Zanzibar izgubi svoj turistički sjaj. Nekoliko hotela poslužuju samo bezalkoholna pića, a pojedini su primorani ići u glavni grad, Stone Town, da bi došli do alkohola.

Domaća proizvodnja alkohola je zabranjena u zemlji u kojoj su muslimani većinsko stanovništvo. Većina alkohola se uvozi iz kopnenog dijela Tanzanije, dok se dio uvozi iz Južne Afrike.

Prvobitna nestašica desila se početkom ove godine kada je Odbor za kontrolu pića (ZLCB) odgodio davanje dozvola za tri etablirana uvoznika, a to su One Stop, Scotch Store i ZMMI. Nije jasno zašto nije obnovljena dozvola ovim firmama koje se duže od dvije decenije bave uvozom alkohola.

ZLCB je prošli mjesec dao dozvole trima novim kompanijama, a to su Kifaru, Bevko i Zanzi. No, hotelijeri tvrde da se još uvijek bore kako zadovoljiti potražnju. Nove firme se sada provjeravaju zbog navoda da su kršile zakon. Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su prvobitni uvoznici uložili žalbe, tražeći da im se dozvole obnove, piše BBC.