Visok 80 metara
15

Kako je Sarajevo dobilo jedan od svojih simbola: "Relej na Humu za bolje sutra"

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prije 42 godine, 11. maja 1982. na brdu Hum je pušten u pogon tada novoizgrađena relejna stanica, koja će vremenom postati jedan od simbola grada Sarajeva.

Tog 11. maja je na 816 marta nadmorske visine puštena je relejna stanica čiji centar čini 80-metarski antenski toranj.

Na njemu je tada ugrađena najsavremenija oprema i završena rekonstrukcija koja je počela 1979. godine.

"Novoizgrađeni sistem na Humu će širem području Sarajeva omogućiti daleko bolji prijem radio i televizijskog programa. Istovremeno, nova relejna stanica na Humu omogućava i kvalitetno izvršavanje svih složenih i delikatnih zadataka Radija i Televizije Sarajevo u okviru praćenja Zimskih olimpijskih igara", pisalo je tada sarajevsko Oslobođenje.

Foto: Historijski arhiv Sarajeva
Foto: Historijski arhiv Sarajeva

Relej je tada otvorio Mišo Krunić tadašnji direktor Radne organizacije "Prenos i emitovanje programa" Radio-televizije Sarajevo.

Ilustracija releja na Humu je kasnije postala dio grba općine Novo Sarajevo.

Relej na Humu krasi panoramu grada (Foto: Klix.ba)
Relej na Humu krasi panoramu grada (Foto: Klix.ba)

Tokom agresije na BiH 2. maja 1992. godine relej su gađale snage JNA. Građevina je pretrpila velika oštećenja koja su samo dijelom sanirana nakon rata. Snimak gađana releja na Humu se pojavljuje i poznatom hitu grupe U2 "Miss Sarajevo".

Godine 2017. u blizini releja je postavljena velika zastava Bosne i Hercegovine, a 2019. godine je osvijetljen i od tada je neizostavni dio noćne panorame grada Sarajeva.