Zanimljivosti
188

Interes za Liberland ne prestaje, više od 200.000 aplikacija za državljanstvo

Piše: N. N.
Vit Jedlička, predsjednik Liberlanda (Foto: AFP)
Nakon što je 13. aprila i zvanično osnovan Liberland, interesovanje za ovu najmlađu “državu” na svijetu ne prestaje.

Slobodna Republika Liberland je "država" na Balkanu, nastala između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Nalazi se na sjevernom dijelu granice između dvije države, na oko deset kilometara istočno od Sombora, a najlakše ju je locirati ukoliko domicilno stanovništvo pitate gdje je Gornja Siga.

Zahvaljujući graničnom sporu Zagreba i Beograda zbog komada zemlje na istočnoj obali Dunava, Čeh Vit Jedlička odlučio je na tom sedam kvadratnih kilometara velikom tlu proglasi novu državu.

Interesovanje za Liberland ne prestaje, a Vit Jedlička, osnivač i predsjednik Liberlanda kaže za medije da su već primili preko 200.000 aplikacija za državljanstvo.

Aplikacija je toliko da su na zvaničnoj stranici Liberlanda morali saopćiti kako trenutno nisu u stanju da odgovore na sve molbe. Hiljade je onih koji svakodnevno putem e-maila dostavljaju svoje podatke pa čak i skenirane dokumente a sve kako bi dobili državljanstvo Liberlanda.

Predsjednik Liberlanda do sada se pojavljivao na desetinama medija, među kojima su Time, The Independent, The Guardian, BBC, Vice... Također, značajan broj ljudi širom svijeta odlučio je finansijski podržati Liberland, a neki su uplaćivali i po 1.000 dolara.

U međuvremenu, Liberland je dobio i svoju valutu koje je nazvana Vit. Već se radi i na nacrtu ustava, a engleski se već smatra, na neki način, službenim jezikom ove zemlje.