magazin
1

Sve je spremno za polijetanje Red Bull Paper Wings 2015

Klix.ba
Zaboravite kokpite, mlazne motore i dražesni miris kerozina. Sve što trebate od opreme je najobičniji list papira. Ali recept za uspjeh također zahtijeva i veliku dozu izuzetne vještine presavijanja, kao i kreativnost, maštovitost i razumijevanje osnovnih aeronautičkih pravila.

Desetine hiljada samoukih pilota u više od 80 zemalja na četiri kontinenta testirat će svoje izvanredne vještine u jednom od najinternacionalnijih svjetskih događaja i najvećem takmičenju papirnih aviona.

Kvalifikacije za 4. izdanje Red Bull Paper Wings počinju kako bi se otkrilo ko ima ono što je potrebno za ulazak među najbolje na svijetu i ko će dospjeti do svjetskog finala u Hangaru-7 i takmičiti se između najspektakularnijih letjelica na svijetu koje su tamo izložene.

Studenti u BiH imaju šansu da postanu dio ovog svjetskog takmičenja. Kvalifikacije će se održati u Tuzli (26.2.), Banjoj Luci (4.3.), Bihaću (11.3.), Mostaru (18.3.) i Sarajevu (21.3.). Pobjednici na bh. kvalifikacijama će učestvovati na velikom bh. finalu u Sarajevu 23.3. kada ćemo saznati najbolje bacače papirnatih aviona u BiH u tri navedene kategorije.

Žiri će u kategoriji najakrobatskijeg leta odabrati pobjednike koji će, zajedno sa pobjednicima za najduže vrijeme leta i najveću pređenu razdaljinu, putovati na svjetsko finale 9. maja u Austriju.

"Presavijte papir, uštimajte avion i provjerite aerodinamiku prije nego što svoju papirnu letjelicu pustite u let za ulazak u knjige rekorda. Više od 37.000 takmičara iz 83 zemlje sudjelovalo je u kvalifikacijama 2012. godine. Taj broj će ove godine biti i veći, a svima će cilj biti da s trona skinu Libanonca Elieja Chemalyja, koji je 2012. godine pobijedio u disciplini najdužeg leta sa vremenom od 10,68 sekundi", kažu iz Red Bulla.

Tomas Beck iz Češke Republike je nositelj naslova kada je u pitanju najveća razdaljina, sa letom dugim 50,37 metara. Ryan Naccarato i Poljak Tomasz Chodryra podijelili su svjetsku titulu u disciplini akrobatike na posljednjem takmičenju.

Prijavi se za svoje nacionalne kvalifikacije putem www.redbullpaperwings.com.