{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Red Bull Paper Wings: Poznati najbolji bh. piloti papirnatih aviona

22.3.2015. u 17:11
41
4
Red Bull Paper Wings: Poznati najbolji bh. piloti papirnatih aviona
41
Željeznička stanica u Sarajevu je ove subote bila poligon za bacanje papirnatih aviona. Nakon kvalifikacija u Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću i Mostaru, Bosna i Hercegovina je u Sarajevu dobila najuspješnije pilote papirnatih aviona koji će našu zemlju predstavljati na svjetskom finalu Red Bull Paper Wings koje će se održati u Salzburgu u maju ove godine.
Sarajevske kvalifikacije na Željezničkoj stanici startale su u 13:00 sati, a prijavilo se više od 50 pilota amatera. Veteran u disciplini najveća distanca Almir Kišija, svjetski viceprvak iz 2012. godine, je bio najuspješniji i bacio je svoj papirnati avion 34,65 metara.

Jedan drugi vetaran Adis Imamović koji je također 2012. godine predstavljao BiH na svjetskom finalu dobio je najbolje ocjene žirija u disciplini akrobacija.

Pobjednik u trećoj disciplini najduže vrijeme zadržavanja aviona u zraku je također veteran Red Bull Paper Wings bh. finala iz 2009. godine Dino Gledo koji je uspio svoj avion u zraku zadržati 10,39 sekundi.

Nakon sarajevskih kvalifikacija počelo je bh. finale na kome su se sarajevskim vetaranima pridružile i neke nove mlade snage iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da su se takmičili za naslov najboljeg bh. pilota papirnatih aviona i predstavljanje BiH na svjetskom finalu, piloti su veoma brižno pripremali svoje papirnate letjelice i naporno trenirali. Na kraju dana slavili su Ivan Franjić, Benjamin Hodžić i jedan od veterana Adis Imamović.

Ivan Franjić iz Bihaća, student medicine, već dva puta se takmičio na Red Bull Paper Wings takmičenju papirnatih aviona i zauzimao 2. i 3. mjesto, a 2015. godine je uspio u disciplini najveća razdaljina baciti avion 47 metara i on će u ovoj disciplini predstavljati BiH na svjetskom finalu.

Na put za Salzburg se priprema i Benjamin Hodžić iz Tuzle čij avion je u zraku se zadržao 10,50 sekundi u diciplini naduže trajanje leta. Jedin od veterana sa svjetskih finala koji je ove godine dobio titulu najboljeg u BiH i kartu za Salzburg je Adis Imamović koji je dobio jednoglasno tri desetke od članova žirija u finalu.

Članovi žirija su bili Ena Dujmović, apsolventica Likovne akademije iz Sarajeva, Faris Halak, direktor aero kluba "Krila Sarajeva“ i Emir Fejzić, asistent sa Akademiji scenskih umjetnosti, a cijeli program je veoma uspješno vodio Kemal Čebo, glumac i član benda Futavci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: