sport
0

Bosanci na svjetskom finalu u lovu na rekorde u bacanju papirnatih aviona

Klix.ba
Nakon što je više od 46.000 pilota papirnatih aviona na 535 kvalifikacijskih turinira u 80 zemalja svijeta 2015. godine učestvovalo u Red Bull Paper Wings takmičenju u bacanju papirnatih aviona, došlo je vrijeme za veliko svjetsko finale.

Pobjednici i predstavnici svojih zemalja, njih 80 najboljih, se ovog vikenda u Salburgu u Hangaru-7 takmiče za titulu najboljeg papirnatog bacača aviona i to u 3 kategorije: najveća razdaljina, najduže vrijeme leta i akrobatika.

Našu reprezentaciju će na svjetskom finalu predstavljati Ivan Franjić, Benjamin Hodžić i Adis Imamović koji su uz podršku Gaudi Lutfhansa City Center agencije otputovali u Salzburg da brane boje Bosne i Hercegovine. Odabrana trojka će zajedno sa pobjednicima drugih država osim borbe za prestižnu titulu najboljeg na svijetu u 2015. godini, pokušati oboriti i postojeće svjetske rekorde.

Jasno je da obaranje svjetskih rekorda nije jednostavan poduhvat, a većina pokušaja da se to učini sa papirnim avionom odvija se u različitim uslovima. No, na kraju priče, rekordi su tu ipak da bi se obarali.

Među svjetskim rekordima iz Guinnessove knjige nalazi se i onaj za najduže vrijeme leta, koji je postavio Japanac Takuo Toda. Njegov papirni avion napravljen od lista papira formata A5 je 28. marta 2009. godine uspio u zraku ostati nevjerovatnih 24,91 sekundi.

Amerikanac Joe Ayoob drži rekord za najveću razdaljinu leta. On je 26. februara 2012. godine papirni avion koji je osmislio njegov zemljak John Collins bacio na let dug 69,14 metara.

Nisu tu samo rekordi za vrijeme i dužinu leta, već i za veličinu papirnog aviona. Japanac imena Naito je uz pomoć pincete i mikroskopa napravio najmanji papirni avion na svijetu. Naitov papirni avion je imao prečnik od svega 2,9 milimetara, tako da je svoju konstrukciju morao postaviti na iglu za šivanje.

Nasuprot tome, studenti Tehničkog univerziteta u Braunschweigu su 28. septembra 2013. godine sagradili najveći papirni avion na svijetu, sa rasponom krila od 18,21 metara.

Amerikanac Ken Blackburn je od 17. februara 1994. godine držao svjetski rekord u dužini vremena leta sa vremenom od 18,8 sekundi, ostvarenim pomoću origami aviona od papira A4 formata. Blackburn je 1988. godine također ostvario let od 27,6 sekundi, koristeći konvencionalni papirni avion.

Nijemac Kai Wicke od 2006. godine drži rekord svoje zemlje u najvećoj razdaljini sa 34,82 metra. Japanac Kishiura Takeshige državni rekord je postavio 2009. godine sa 37,92 metra, a Robin Glynn drži engleski rekord sa 28,7 metara.