sport
0

Mjesec dana do početka Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva u Rovinju

Klix.ba
Najbrži motosport na svijetu vraća se u slikoviti zaljev Valdibora u Rovinju s još jednim uzbudljivim izdanjem takmičenja. Rovinj već odbrojava do posljednjeg majskog vikenda i početka najbržeg motosport spektakla na svijetu.

"Izuzetno nam je drago što se drugu godinu zaredom ovakva utrka održava u Hrvatskoj, što nam je pokazatelj koliko je pozitivan dojam utrka u Rovinju ostavila na gledatelje i organizatore ovog Red Bull Air Racea. Preobrazba Hrvatske u cjelogodišnju destinaciju jest jedan od glavnih ciljeva Ministarstva turizma te svakako možemo reći da ovakve manifestacije pridonose stvaranju tog imidža", objašnjava Darko Lorencin, ministar turizma koji je prisustvovao konferenciji za novinare, održanoj danas u hotelu Lone u Rovinju.

U Rovinj je stigao i generalni direktor Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva Erich Wolf koji je rekao da im je čast ponovno se vratiti u ovaj gradić:

"Prošle godine po prvi put smo posjetili Hrvatsku i cjelokupni dojam bio je izvanredan te se stoga svi veselimo još jednoj uzbudljivoj utrci, kojom ćemo svijetu ponovno pokazati ljepote Rovinja i Hrvatske."

Zbog jakih vjetrova upravo se prošlogodišnja rovinjska utrka smatrala jednom od najzahtjevnijih i najuzbudljivijih utrka sezone. Za samo mjesec dana, 14 najboljih pilota svijeta oduševit će hiljade gledatelja i ljubitelja vazduhoplovstva iz Evrope i cijelog svijeta. Austrijanac Hannes Arch dat će sve od sebe kako bi ponovio uspjeh iz Rovinja.

"Velika mi je čast ponovno biti ovdje i posebno sam motiviran. Želim ispuniti očekivanja svojih obožavatelja i još jednom izboriti naslov u Rovinju", rekao je Hannes Arch (AUT). Martin Sonka (CZE) je izjavio, "Pred nama je posebno uzbudljiva utrka jer specifični vremenski uslovi i vjetrovi diktiraju letenje."

Posebno zadovoljstvo sudjelovanjem u još jednom izdanju Red Bull Air Racea iskazao je Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre i član uprave Adris grupe. +Red Bull Air Race prošle je godine u Rovinj privukao više od 50 hiljada posjetitelja i postao jedan od najznačajnijih događaja koji promoviše hrvatski turizam i Rovinj kao vrhunsku destinaciju.

Slika iz Rovinja otišla je u više od 280 svjetskih medija i uživo se prenosila u brojnim zemljama među kojima su i Austrija, Njemačka, Španjolska, Velika Britanija, Poljska i Francuska. Zadovoljstvo nam je što ove godine stiže još veći broj novinara te smo sigurni da ćemo i njima kao i gostima, kojih će prema najavama biti više nego lani, omogućiti nezaboravni doživljaj ovog uzbudljivog motosporta.

Zadovoljstvo domaćinstvom druge utrke Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva nije krio ni gradonačelnik Rovinja naglasivši važnost još jednog ovakvog događaja: "Učinit ćemo sve kako bismo bili jednako dobri organizatori i domaćini kao i prošle godine, a u nekim segmentima i bolji", rekao je gradonačelnik Giovanni Sponza.

Istarski župan Valter Flego započeo je riječima: "Ako jedna slika vrijedi više od tisuću riječi, vjerujem da je slika Rovinja tijekom prošlogodišnje utrke s punim pravom obišla svijet. U turističkom smislu, Red Bull Air Race je bio događaj godine."

Ulaznice za utrku u Rovinju dostupne su putem stranice Eventim.hr

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo broji ukupno osam utrka, a započelo je u Abu Dhabiju u februaru, dok se sada priprema za drugu utrku u Chibi u Japanu. Nakon Rovinja, preostale utrke održat će se u Budimpešti, Mađarska, (4. i 5. jula), Ascotu, Velika Britanija (15. i 16. augusta), Spielbergu, Austrija (5. i 6. septembra), Fort Worthu, Texas, SAD (26. i 27. septembra) i Las Vegasu, Nevada, SAD (17. i 18. oktobra).

Poredak:

  1. Bonhomme (12 bodova), 2. Hall (9), 3. McLeod (7), 4. Arch (5), 5. Lamb (4), 6. Muroya (3), 7. Besenyei (2), 8. Ivanoff (1), 9. Dolderer, 10. Sonka, 11. Le Vot, 12. Goulian, 13. Velarde, 14. Chambliss

Prva je utrka održana 2003. godine, a od 2005. Red Bull Air Race takmičenje službeno je postalo svjetsko prvenstvo. Danas ima milione obožavatelja u svim krajevima svijeta. U najbržem motosportu na svijetu, koji predstavlja spoj brzine, preciznosti i vještine, takmiči se 14 najboljih svjetskih pilota. U izuzetno brzim, lakim i okretnim avionima piloti u niskom letu moraju savladati stazu na kojoj su postavljeni 25 metara visoki zračni piloni. Kao novost 2014. je uveden Challenger Cup, natjecanje koje talentiranim pilotima daje priliku uvrstiti se u elitnu skupinu pilota master klase i natjecati se za naslov prvaka Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva.