Jevrejski praznik
199

Paljenjem svijeća i podjelom halve na Sarajevo Holiday Marketu obilježena Hanuka

Klix.ba
Paljenjem svih devet svijeća na svijećnjaku hanukija u nedjelju je na Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu obilježen jevrejski praznik slobode i svjetlosti Hanuka.

Gostima Carlsberg Holiday Pubaa je tim povodom podijeljenja i hanuka halva, tradicionalni slatkiš, koji na određen način simbolizira višestoljetno prisustvo Jevreja na ovim prostorima.

Podsjećanja radi, prvi Jevreji Sefardi su na prostor Bosne i Hercegovine stigli još krajem 15. stoljeća, a pred Drugi svjetski rat i početak holokausta Jevreji su činili skoro četvrtinu stanovništva Sarajeva.

Tokom prethodnih pet stoljeća, koliko naseljavaju ove prostore, Jevreji su dali ogroman doprinos sveukupnom razvoju Sarajeva, posebno uspostavi njegove šarolike multietničke strukture, po kojoj je glavni grad BiH širom svijeta poznat kao mjesto susreta.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market događaj je na kojem se slave svi praznici koji se u Sarajevu već vijekovima obilježavaju krajem jedne i početkom naredne godine, a jedan od osnovnih ciljeva ove praznične, blagdanske manifestacije je afirmisati multietnički karakter Sarajeva.

Osim Hanuke krajem decembra će na Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu biti proslavljeni Božić i Nova godina po Gregorijanskom, a tokom januara i Božić i Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market zajednička je aktivnost Fondacije Sarajevo Navigator i Udruženja ZUP Baščaršija, nastala pod okriljem USAID – Sida Firma Projecta, a dešava se uz podršku Grada Sarajeva, Općine Centar Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ove godine Coca-Cola Sarajevo Holiday Market održava se u sarajevskom parku Hastahana od 05. decembra 2018. do 13. januara 2019. godine i nudi obilje zanimljivih sadržaja za sve generacije.