Nosio židovsku kapicu
123

Scholz zapalio prvu svijeću za Hanuku: Hamasov teroristički napad nas je sve duboko potresao

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je izrazio svoju nepokolebljivu podršku jevrejskom narodu te je zapalio prvu svijeću Hanuke na ogromnoj menori ispred legendarne berlinske Brandenburške kapije.

"Želim da svijeća Hanuke sija daleko izvan ovog trga i mnogo duže nego samo tokom osam dana Hanuke", rekao je Scholz, koji je nosio židovsku kapicu, u centru njemačke prijestolnice.

Hanuka, poznata i kao judaistički festival svjetla, obilježava ponovno posvećenje Jerusalimskog hrama u 2. vijeku prije nove ere, nakon što ga je mala grupa jevrejskih boraca oslobodila od okupatorskih snaga.

"Hanuka predstavlja nadu i samopouzdanje. Oba su ovih dana posebno potrebna. Hamasov teroristički napad na Izrael nas je sve duboko potresao. Svako od nas mora se jasno suprotstaviti ovom teroru", dodao je Scholz, koji je bio otvoreni pristalica Izraela i mnogo puta je naglasio pravo Izraela da se brani od grupe Hamas, piše ABC News.

Njemačka od 7. oktobra bilježi porast antisemitskih slučajeva.

U četvrtak su berlinski sigurnosni zvaničnici saopćili da su u dva mjeseca od početka rata između Izraela i Hamasa u Berlinu bila 1.372 napada s antiizraelskim kontekstom, dok je za 133 napada utvrđeno da imaju veze sa antipalestinskim motivom.