Izazvao incident
85

Poljski parlamentarac vatrogasnim aparatom ugasio svijeće za Hanuku, rabin ga nazvao antisemitom

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Krajnje desničarski poljski zastupnik ugasio je svijeće na menori upaljenoj za Hanuku u poljskom parlamentu, prekinuvši postupak prije planiranog glasanja o povjerenju novoj vladi.

Grzegorz Braun, krajnji desničarski zastupnik, prikazan je na televiziji kako prska menoru aparatom za gašenje požara. Maglica je ispunila područje. Parlament je napravio pauzu u radu kako bi se pozabavio incidentom, a Braun je suspendovan do kraja dana.

Donald Tusk, koji će ove sedmice biti potvrđen za premijera, a ranije je održao uvodni govor u parlamentu u kojem je iznio svoje planove za dužnost, opisao je incident kao "sramotu".

“Ovo je neprihvatljivo. Ovo se ne može ponoviti", rekao je.

Rabin Sholom Ber Stambler, koji je palio menoru u parlamentu posljednjih 17 godina, rekao je da je Braun "antisemit koji je želio privući pažnju", ali je sugerisao da je ovo zapravo imalo suprotan željeni učinak.

“Imao sam toliko telefonskih poziva i poruka od poljskih zastupnika, ljudi koji žive u Poljskoj, svi mi šalju toliko solidarnosti i brige, žale i izvinjavaju se zbog ovoga,” rekao je Ber Stambler u telefonskom intervjuu.

Upitan neposredno nakon incidenta da li ga je sramota, Braun je odgovorio: "Oni koji sudjeluju u djelima sotonističkog obožavanja trebaju se sramiti." Izašao je iz dvorane rukujući se s drugim zastupnicima krajnje desnice.

Predsjednik parlamenta, Szymon Hołownia, osudio je Braunove postupke.