magazin
28

Najveće svjetsko B-Boy takmičenje po prvi put i u BiH

Klix.ba
Red Bull BC One je najveće i najprestižnije svjetsko takmičenje u B-Boyingu tj. brejkingu ili, kako je to u širim narodnim masama poznatije, breakdanceu. Ovogodišnje izdanje je jubilarno deseto po redu i po prvi put i brejkeri iz BiH učestvuju u njemu.

Deset godina od kada je prvi put održano, takmičenje Red Bull BC One je napravilo istinski preporod B-Boying kulture i zajednice, vrativši stvari na početak tj. na borbe jedan-na-jedan. Web stranica <a class="text-magazin hover:underline" href="http://www.<span class=" err"="">redbullbcone.com">www.redbullbcone.com danas predstavlja najveću online mrežu B-Boyeva i fanova, a ovaj je event dom i najvećoj Facebook zajednici na ovoj sceni sa preko pola miliona fanova.

U svojoj desetoj godini, takmičenje će imati preko 60 nacionalnih kvalifikacijskih turnira (Cyphera) širom svijeta, a jedan od njih će se desiti i u Sarajevu, 19. aprila u Domu mladih. Po prvi put, 16 najboljih bh. brejkera boriće se za titulu najboljeg u BiH, a pobjednik putuje u Kijev (Ukrajina) na istočnoevropsko regionalno finale, gdje će se boriti za ulazak u veliko svjetsko finale koje se u novembru održava u Seulu (zanimljivo je da je B-Boying u Južnoj Koreji – vjerovali ili ne – toliko popularan da država sponzoriše takmičenja, a državna ih televizija prenosi).

O najboljem bh. B-Boyu odlučivaće žiri u sastavu: Cico (Italija), Lamine (Francuska) i Naki (Slovenija). Inače, fenomenalni B-Boy Cico (Čiko) – jedan od najboljih svjetskih brejkera – prošlog je ljeta boravio u Sarajevu, gdje je održao radionicu sa lokalnim brejkerima i shvatio da je vrijeme da ti momci učestvuju u jednom velikom takmičenju.

Dan prije Red Bull BC One Sarajevo Cyphera, 18. aprila, u prostorijama plesnog kluba Romantik u Holiday Innu, od 16:30 do 18:30 sati biće održana radionica za sve zainteresovane brejkere.