magazin
2

Najbržim kopnenim životinjama gepardima prijeti nestanak

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najbrže kopnene životinje gepardi preživjeli su masovno izumiranje tokom posljednjeg ledenog doba prije 10.000 godina. Sada su ponovo u borbi za opstanak.

U posljednjih nekoliko decenija gepardi su na listi ugroženih životinja, a stručnjaci upozoravaju da bi mogli nestati iz divljine do 2030. godine. Za razliku od nosoroga i slonova, gepard nije meta krivolovaca u Africi, ali je to životinja koja se slabo snalazi u sve siromašnijem biljnom i životinjskom okruženju.

Njihov opstanak tako ugrožavaju veći i snažniji predatori poput lavova i hijena, koji uspijevaju opstati u zaštićenim područjima, piše AFP.

U ranom 20. stoljeću globalna populacija geparda bila je oko 100.000, a bili su rasprostranjeni diljem Afrike, Bliskog istoka i nekoliko azijskih zemalja. Danas ih u divljini ima jedva 10.000, najviše u Africi. Međutim, oni su nestali sa 77 posto svoje teritorije na tom kontinentu. Otežavajuća okolnost za njihov opstanak je smanjenje i fragmentacija njihovih staništa.

Dodatni problem je što gepardima plijen nerijetko ukradu jače životinje kao što su lavovi i leopardi, a u najgorem slučaju gepardi pritom bivaju ubijeni. Gepardi inače mogu dostići brzinu od 120 km/h te su im potrebni veliki otvoreni prostori u životnoj sredini. Međutim, sve bliže njihovim staništima su naselja, te nerijetko dolaze u sukob sa ljudima, što dodatno smanjuje populaciju geparda.

Aktivisti već poduzimaju korake na očuvanju vrste i odgajaju mlade geparde na farmama, međutim, problem je što oni kasnije vrlo teško mogu opstati u divljini. Stručnjaci, međutim, napominju da bi, ukoliko se nešto značajnije ne poduzme, ove životinje mogle nestati za manje od dvije decenije.