Muzika
228

Muzika je univerzalni jezik: Halka u Njemačkoj promoviše album "O Ljubavi"

Klix.ba
Foto: Yair Arama
Foto: Yair Arama
Tačno godinu dana od izlaska drugog studijskog uratka grupe Halka, "O Ljubavi" (Gramofon 2015.), konačno je došlo vrijeme da se Halka predstavi svojim fanovima u Njemačkoj. Koncertima u Frankfurtu i Dusseldorfu, bend otvara svoju koncertnu sezonu u Evropi 2016. godine.

Nakon odličnog cjelovečernjeg koncerta u decembru u kultnom beogradskom Mikser Houseu, Halka nastupa u petak, 19. februara 2016. u Frankfurt u Saalbau Sossenheim, a u nedjelju 21. februara 2016. u Dusseldorfu u Capitol Theater.

Album "O ljubavi" drugo je diskografsko djelo Bože Vreće, Dine Šukala, Adisa Sirbubala, Edvina Hadžića i Anesa Beglerbegovića, koji je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva i pobrao je odlične kritike kako u regionu tako i u Evropi.

Članovi Halke za nastup u Frankfurtu i Dusseldorfu najavljuju izvođenje pjesama sa oba svoja albuma – "Jablani se povijaju", "Razbolje se šimšir list", "Kiša bi pala", "Ah ljubav, ljubav", "Mislio sam svaki dan", "Tužno vjetri gorom viju" kao i pjesama za koje je muziku i tekst napisao karizmatični pjevač Halke Božo Vrećo, od kojeg se u sklopu cjelovečernjeg koncerta očekuje i solo partija kao specijalno iznenadjenje za njemačku publiku.

"Nova senzacija sevdaha", kako Halku naziva evropska kritika, svojim muziciranjem i unikatnom interpretacijom jednog od najtalentovanijih vokalnih izvođača u historiji sevdaha publiku ne ostavlja ravnodušnom.

I iako na njihove koncerte izvan BiH uglavnom dolaze "naši" ljudi, Dino Šukalo u razgovoru za Klix.ba ističe kako među publikom bude i stranaca koji se druže s našim ljudima ili onih koji prate kulturne programe dvorana u kojima sviraju.

"Desilo se npr. da sam u Oslu vidio jedan stariji bračni par očigledno iz Norveške koji je cijeli koncert odgledao iz prvog reda držeći se za ruke, intenzivno upijajući sav zvuk koji je dolazio sa bine. Muzika je univezalni jezik, siguran sam da oni uživaju u Halki na način na koji mi uživamo u nastupima Cheikh Loa, Marize, Kozackog Hora iz Krasnodara i drugih. Ne morate nužno poznavati jezik na kojem se izvode pjesme da biste uživali u njima", kaže Dino Šukalo.