Muzika
346

I Skandinavci vole sevdah: Bend Halka nastupa u Kopenhagenu i Oslu

Klix.ba
Foto: Facebook/Halka
Foto: Facebook/Halka
Nakon uspješne regionalne turneje "O ljubavi" koja je obuhvatala neke od najprestižnijih dvorana u Ljubljani, Zagrebu, Tuzli, Banjoj Luci, Podgorici, Sarajevu, Beogradu, te nastupa na Zagrebačkom InMusic festivalu, sarajevski bend Halka svoj muzički put nastavlja u Skandinaviji.

Koncertima u Kopehagenu i Oslu, Halka će prvi puta nastupiti pred skandinavskom publikom, predstavljajući pjesme objavljene na njihova dva albuma nastala u produkciji izdavačke kuće Gramofon.

Članovi Halke za nastup u Kopenhagenu i Oslu najavljuju izvođenje pjesama sa oba svoja albuma – "Kiša bi pala", "Razbolje se šimšir list", "Pjesma o Mehmed Paši Sokoloviću", "Tamburalo momče uz tamburu", "Mislio sam svaki dan", "Tužno vjetri gorom viju" kao i pjesama "Koliko su teška tuđa milovanja" i "Biser-Naza" za koje je muziku i tekst napisao karizmatični pjevač Halke Božo Vrećo.

"Nova senzacija sevdaha", kako Halku naziva evropska kritika, svojim muziciranjem i unikatnom interpretacijom jednog od najtalentovanijih vokalnih izvođača u historiji sevdaha publiku jednostavno ne ostavlja ravnodušnom.

Prvi nastup, u Kopenhagenu, desit će se 20. novembra u Vanlose Kulturhus, dok je već dan poslije, 21. novembra, nastup u Oslu zakazan u Kulturkirken Jakob. Sve dodatne informacije možete dobiti na službenoj stranici benda www.halka.ba.

"Svakom umjetniku je najvažnije da što više različitih ljudi doživi njegov rad, pa tako i nama. Naravno da nas vesele rasprodate dvorane van našeg govornog područja, publika koja ne razumije naš jezik, ali duboko doživljava našu muziku i performans. Svakim narednim nastupom nam se čini da je sve veći broj takvih ljudi, da ne kažem stranaca, koji Halku doživljavaju kao važan dio svjetske world music scene. Halki sigurno tu i jeste mjesto, mi nastavljamo da putujemo i širimo glas o ljubavi, slavimo Bosnu i Hercegovinu i najvažniji dokument o njenom postojanju, sevdah", kazao je za Klix.ba gitarista i član benda Dino Šukalo.