68. IZDANJE TAKMIČENJA
19

Finale Eurosonga u Malmeu: Pobjednik je dobio najviše glasova žirija, ali i publike

N. C.
Održano je finale 68. izdanja Eurosonga u Malmeu u Švedskoj na kojem su nastupili predstavnici 25 zemalja. Prijenos uživo mogli ste pratiti na Klix.ba.

12:46 - Švicarska je pobijedila! Njihov predstavnik Nemo s pjesmom "The Code" osvojio je ukupno 591 bod.

12:43 - Ukrajina je dobila 307 bodova publike, što je zajedno s prethodnim bodovima ukupno 453 boda. Time Ukrajina izlazi na prvo mjesto, što znači da definitivno Izrael neće pobijediti. Hrvatska je nakon toga dobila 337 glasova publike te preuzela prvu poziciju sa ukupno 547 bodova.

12:40 - Glasovi publike se čitaju zbirno za sve države, od države koja je dobila najmanje glasova žirija do zemlje koja je dobila najviše glasova. Izrael je od žirija zemalja dobio 52 glasa, a od publike velika 323 boda. Sada ima 375 bodova i u vrhu je liste.

00:34 - Pročitani su svi glasovi žirija 37 zemalja nakon čega je na prvom mjestu Švicarska sa 365 bodova, Francuska sa 218 bodova i Hrvatska na trećem mjestu sa 210 bodova. Slijede glasovi publike, koji imaju veliki značaj i sposobnost da promjene stanje na tabeli.

Prvih 12 bodova Hrvatska je dobila od Kipra, koji je visokih osam bodova dao Izraelu. Švicarac je maksimalne bodove dobio i od Finske, Portugala, Latvije, Irske, Poljske i Litvanije. Francuska je bodove dobila od Belgije i Islanda.

00:33 - Prvih 12 bodova Hrvatska je dobila od Kipra, koji je visokih osam bodova dao Izraelu. Švicarac je maksimalne bodove dobio i od Finske, Portugala, Latvije, Irske, Poljske i Litvanije. Francuska je bodove dobila od Belgije i Islanda.

00:24 - Glasove Nizozemske je čitao Martin Osterdal, izvršni supervizor Eurosonga, koji je još jednom večeras izviždan iz publike. Nizozemska je 12 bodova dala Švicarskoj, kao i Grčka, Estonija, Nizozemska, Austrija i Italija.

00:16 - Njemačka je 12 bodova dala Švedskoj, Armenija i Slovenija Francuskoj. Slovenci su inače svojim komšijama dali svega šest bodova. Švicarska je 12 bodova dala Grčkoj, a Moldavija Ukrajini.

Švicarska je maksimalan broj bodova dobila još od Danske, koji su Hrvatima dali osam bodova, Španije, Gruzije, kao i Norveške, koja je visokih osam bodova dala i Izraelu.

00:10 - Nakon pola pročitanih rezultata žirija na prvom mjestu je Švicarska pa potom idu Francuska, Italija, Irska i Hrvatska.

00:05 - Glasao je i Izrael. Najviše bodova su dali Luksemburgu, 10 bodova Nijemcima, osam Ukrajincima, dok su Hrvatskoj dali dva boda. Glasale su još Albanija i Češka, prva je najviše bodova dala Švicarskoj, a druga Ukrajini.

00:01 - Prva zemlja koja je Izraelu dala bodove je Malta, koja im je dala tri boda. Prije njih je pet država davalo glasove, ali Izrael nije dobio nijedan bod.

Osim njih glasala je još Velika Britanija, koja je Portugalu dala 12 bodova, kao i Hrvatska. Luksemburg je najviše poena dao Švicarskoj, kao i Azerbejdžan, San Marino i Malta.

23:51 - Završeno glasanje, slijedi rezultati žirija. Obratio se Martin Österdahl, supervizor Eurosonga, te je izviždan od strane publike.

23:40 - Na scenu je izašla prošlogodišnja pobjednica Eurosonga Loreen i izvodi novi singl "Forever". Pjevačica je nastupala bosa, a i ovaj put su neizostavni nokti po kojima je postala prepoznatljiva.

23:29 - Bivši pobjednici Eurosonga otpjevali su pjesmu "Waterloo", legendarnog švedskog benda ABBA.

Prije toga je prikazan njihov nastup na Eurosongu od prije 50 godina, a što je uslijedilo nakon što su, umjetno generisani članovi benda ABBA, poslali poruke gledaocima.

23:25 - U zabavnom programu prva je nastupila jedna od najuspješnijih švedskih muzičkih grupa Alcazar, koja je izvela pjesmu "Crying at the Discoteuqe", planetarno poznatu numeru objavljenu 2001. godine.

23:14 - Završen takmičarski program, slijedi revijalni dio finalne večeri.

23:11 - Publiku je za kraj takmičarskog programa rasplesala austrijska predstavnica Kaleen koja je izvela pjesmu "We Will Rave". Pjesma je inspirisana '90-im, a stihovi nose poruku o izlječenju slomljenog srca.

23:06 - Pretposljednja zemlja koja će se predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu je Francuska. Ona je kao članica "velike petorke" imala direktan prolazak u finale. Njihov predstavnik Slimani s pjesmom "Mon Amour", oduševio je gledatelje svojim vokalnim sposobnostima. On je imao veoma emotivan nastup, a na sceni je bio sam. Bio je u bijelom i providnom kostimu.

23:04 - Na ovogodšnjem Eurosongu Gruziju predstavlja Nutsa Buzaladz. Ona je izašla na scenu izvodi pjesmu "Firefighter". Vatrenim nastupom i koreografijom oduševila je publiku.

22:59 - Ovogodišnji favorit prema kladionicama je predstavnik Hrvatske. Baby Lasagna je na sceni i izvodi svoju pjesmu "Rim Tim Tagi Dim", a s njim u ritmu pleše i pjeva cijela dvorana. Energični nastup Baby Lasagne sve je podigao na noge, a na kraju je dobio i zasluženi gromoglasni aplauz.

22:53 - Na redu je predstavnica Slovenije. Raiven izvodi pjesmu "Veronika" koja je spirisana Veronikom Desiničkom, celjskom groficom, koja je bila prva žena u Sloveniji osuđena na smrt zbog vještičarenja.

Raiven se pojavila u providnom kostimu i sa svojom ekipom izvela performans te u više navrata pokazala svoje glasovne mogućnosti.

22:47 - Švicarac Nemo izvodi pjesmu "The Code" i jedan je od favorite, a prema kladionicama i najveći konkurent Baby Lasagni. Pojavio se u roze suknjici i voluminoznoj crveno-rozoj jakni.

22:45 - Predstavnica Kipra je Silije Kapsis, a izvodi pjemu "Liar". Kapsis je svojim nastupom razigrala publiku te dobila gromoglasni aplauz.

22:38 - Na scenu je izašao duo Ladaniva koji predstavlja Armeniju. Oni izvode pjesmu "Jako", što je njihova prva takmičarska numera u potpunosti na armenskom jeziku još od 2018. godine.

Njihova pjesma ima etno prizvuk, a ideju za stajling pronašle su u armenskoj nošnji.

22:34 - Portugalka Iolanda izvodi singl "Grito". Ova 29-godišnja pjevačica karijeru je započela 2008. godine u talent showu "A Song for You" ("Uma cancao para ti").

22:31 - Finac Teemu Keisteri, poznatiji kao Windows95man pjeva singl "No Rules!", koji govori o tome da ne bismo sve trebali shvatati ozbiljno. Henri Piispanen je s njim na sceni.

Njih dvojica su najviše pažnju privukli zbog stajlinga i koncepta nastupa, prilikom čega jedan od njih hoda i pleše skoro potpuno gol.

22:27 - Predstavnica Srbije Teya Dora izvodi pjesmu "Lila Ramonda". Pjesma ima više značenja, ali je pjevačica vidi kao "srpski feniks".

Građani Srbije cvijet Natalijina ramonda smatraju simbolom patnje srpskog naroda tokom Prvog svjetskog rata.

22:24 - Italijanska predstavnica Angelina Mango izvela je pjesmu "La Noia". "La Noia" spaja italijansku tradiciju sa modernim zvukom.

22:17 - Norvešku je predstavljala Gate s pjesmom "Ulveham".

Pjesma je fuzija rock muzike i moćnog vokala, s tekstom poput zadivljujuće narodne priče. Pripovijeda priču o djevojčici koju je njena zlobna maćeha pretvorila u vuka.

22:09 Velika Britanija je 13. na redu ove finalne večeri Eurosonga. Njihov predstavnik Olly Alexander izvodi pjesmu "Dizzy".

22:04 - Grčka predstavnica Marina Satti nastupa s pjesmom "Zari" i uspjela je rasplesati cijelu arenu u Malmeu. Njenu muziku karakteriše fuzija tradicionalnih zvukova sa urbanim elementima, ritmovima i produkcijom.

22:02 - Latviju u Malmeu predstavlja Dons s pjesmom "Hollow". U februaru je 39-godišnji pjevač svojom emotivnom pjesmom "Hollow" osvojio Supernovu, latvijsko nacionalno takmičenje. 21:58 Irkinja Bambie Thug pjeva singl "Doomsday Blue". U pjesmi je opisano slomljeno srce i bol neuzvraćene ljubavi. U tekstu se spominje nekoliko kletvi, među kojima je Avada Kedavra, koja potiče iz aramejskog jezika, a koju je popularizirala franšiza o Harryju Potteru. Avada Kedavra je poznata kao "ubojita kletva". Njen nastup je i ranije izazvao brojne kontroverze s obzirom na satansku simboliku, "prikaze" đavola i prilično jeziv performans.
Trenutak sa nastupa predstavnika Irske
Trenutak sa nastupa predstavnika Irske

21:54 - Deveta na redu je Estonija koju predstavljaju 5miinust i Puuluup s pjesmom zanimljivog naziva "(nendest) narkootikumidest ei tea me (kull) midagi", a govori o policijskim racijama i zabranjenim supstancama.

21:48 - Nebulossa predstavlja Španiju s pjesmom "Zorra", a u dvorani rasplesala je i raspjevala prisutne.

Nastup Španije (Screenshot: YouTube)
Nastup Španije (Screenshot: YouTube)

Zanimljivo je da naziv pjesme na španskom pored osnovnog značenja - lisica, ima i pogrdno značenje (k**ka). Ova pjesma je nakon objave uzburkala balkansku javnost, a na društvenim mrežama su tvrdili da je iskopirala pjesmu Nede Ukraden.

21:42 - Silvester Belt s pjesmom "Luktelk" nastupao je pod zastavom Litvanije.

Ovaj pjevač je ranije objasnio da singl govori o tome da ljudi nisu istinski sretni zato što svakog dana obavljaju iste stvari i samo preživljavaju.

21:35 - Predstavnica Izraela Eden Golan izvela je pjesmu "Hurricane". Njeno učešće u takmičenju izazvalo je burne reakcije zbog rata u Gazi, a organizovani su i protesti. Pjesma "Hurricane" je izmijenjena verzija pjesme "October Rain" koja je sadržavala direktne reference na napad Hamasa od 7. oktobra.

Izraelska predstavnica je nastupila uz ovacije i aplauz. Međutim, tako je bilo i tokom druge polufinalne večeri, ali se vrlo brzo na društvenim mrežama moglo vidjeti da je ipak izviždana što EBU nije prikazao u svom prijenosu.

21:33 - Predstavnica Luksemburga Tali Golergant izvodi pjesmu "Fighter". Luksemburg se na Eurosongu nije pojavljivao više od tri decenije. Naime, njihov prethodni nastup je bio 1993. godine.

21:27 - Njemačka je jedna od pet zemalja koje se uvijek plasiraju direktno u finale. Ovogodišnji predstavnik Njemačke je ISAAK koji izvodi pjesmu "Always On The Run". 21:23 - Druge na scenu izašle su Alyona Alyona i Jerry Hell koje predstavljaju Ukrajinu s pjesmom "Teresa & Maria". Pjevaju o tome kako su Majka Tereza i Djevica Marija simboli milosrđa, zajedništva i ljubavi. 21:20 - Takmičarski dio finala otvorili su Šveđani Marcus & Martinus koji nastupaju pred domaćom publikom s pjesmom "Unforgettable". Ova zemlja domaćin se kvalifikovala direktno u finale. 21:17 - Počelo je glasanje. Moguće je glasati putem aplikacije Eurovision Song Contest, SMS-om, na stranici ESC Vote te pozivom na brojeve predviđene za svaku državu.

Na web stranici Eurovisiona mogu glasati i ljubitelji Eurosonga iz država koje se ne takmiče ove godine, a cijena jednog glasa je 0,99 eura. Maksimalno se može glasati 20 puta unutar jedne transakcije, a sa jedne kreditne kartice je moguće izvršiti transakciju samo jednom.

21:12 - Dobrodošlicu su poželjele voditeljice Petra Mede i Malin Akerman koje su se pojavile u crno-bijeloj kombinaciji. Petra Made bila je u crnoj odjeći, dok se Malin odlučila za bijelu.

Voditeljice finalne večeri Eurosonga (Screenshot: YouTube)
Voditeljice finalne večeri Eurosonga (Screenshot: YouTube)

21:03 - Večer je otvorio švedski pjevač Björn Skifs, a potom je uslijedio defile zastava zemalja učesnica Eurosonga, među kojima je bila i izraelska predstavnica.

Nakon prošlogodišnje pobjede Loreen ne Eurosongu u Liverpoolu s pjesmom "Tattoo", 68. izdanje takmičenja održava se u Švedskoj. Ovo je sedmi put da je Švedska domaćin takmičenja.

U finalu nastupit će svi izvođači koji su kroz polufinala izborili plasman zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom, Španijom, Njemačkom i Italijom koji čine Veliku petorku. Pridružit će im se prošlogodišnji pobjednik Švedska, koji se također automatski kvalifikuje.

Voditeljice ceremonije finala u Malmo Areni su Petra Mede i Malin Akerman, dvojac koji je bio domaćin i obje polufinalne večeri.

Finale otvara Švedska koja je prošle godine odnijela pobjedu, a ostale zemlje će nastupiti prema sljedećem redoslijedu: Ukrajina, Njemačka, Luksemburg, Izrael, Litvanija, Španija, Estonija, Irska, Latvija, Grčka, Velika Britanija, Norveška, Italija, Srbija, Finska, Portugal, Armenija, Kipar, Švicarska, Slovenija, Hrvatska, Gruzija, Francuska i Austrija.

Nizozemska je trebala nastupati pod rednim brojem pet, ali je njihov predstavnik Joost Klein diskvalificiran nakon navodnog incidenta koji se dogodio u backstageu. Naime, Kleina je jedna žena iz produkcijske ekipe prijavila švedskoj policiji da ju je zastrašivao.

Važno je napomenuti da je ove godine došlo do promjene u načinu glasanja. U finalnoj večeri, 11. maja, gledaoci više neće morati čekati završetak takmičarskog dijela kako bi glasali, već će to moći učiniti čim počne prvi takmičarski nastup.

Možete glasati putem web stranice ili aplikacije Eurovision Song Contest. Zemlje učesnice mogu glasati putem SMS-a te poziva na broj koji će biti prikazan na ekranu.