Pokrenuta i peticija
29

Crkva traži od Kipra da povuče pjesmu za Eurosong zbog naziva "Đavo"

A. B.
Pravoslavna crkva pozvala je vladu Kipra da povuče pjesmu "El Diablo" s kojom bi se ova država trebala predstaviti na Eurosongu, a sve zbog toga jer im se ne dopada naziv koji u prijevodu znači đavo.

U svom obrazloženju, Crkva je navela da bi se izvođenjem ove pjesma na međunarodnom nivou izrugivali moralnim postulatima države zagovarajući "odavanje počasti i predaju đavolu".

Sveti sinod, največe tijelo donošenja odluka u crkvi, je u saopćenju naveo da pjesma "u osnovi hvali fatalističko potčinjavanje ljudi đavolskoj vlasti" te je pozvao državu da je zamijeni onom koja će predstavljati historiju, kulturu i tradiciju Kipra".

Na strani onih koji su kudili i osuđivali pjesmu su stariji sveštenik, organizacija teologa koji predaju u srednjim školama, desničarske stranke, ali i pojedini građani Kipra.

S druge strane, postoji i veliki broj onih kojima se dopada pjesma i poruka koju ona nosi, a njeni kreatori su objasnili da se u njoj ne odaje počast đavolu, već da govori o borbi između dobra i zla te mladoj ženi koja se želi osloboditi loše veze.

Predsjednik odbora Javnog servisa Kipra Andreas Frangos potcrtao je da pjesma neče biti povučena te da ničija namjera nije da se vrijeđa vjera.

Priznao je da je Javni servis na bolji način trebao bolje pojasniti suštinsku poruku pjesme.

I vlada Kipra je također odbila zahtjev Crkve navodeći da je u ovom slučaju riječ o umjetničkoj slobodi. Nakon toga je Crkva pokrenula peticiju koju je dosad potpisalo više od 16.000 ljudi, piše The Guardian.