Holivudski, a domaće
114

Bend Propeler objavio prvi album "Delta val", umjesto klasičnih spotova snimili horor film

Piše: M. N.
Alternativni autorski bend Propeler objavio pjesmu pod nazivom "Fabrika stereotipa" koja se nalazi na njihovom prvom albumu "Delta val".

Fantastični momci Haris Delić, Kenan Glavinić, Admir Osmanović i Damir Bašić ponudili su publici nešto sasvim novo, a spot za ovu pjesmu samo je dio filma "Delta val" u kojem je na originalan način ispričana priča o momku koji je nezadovoljan sobom i želi da se promijeni. Da bi to učinio, potrebno je da "pročešlja" svoj život kako bi ustanovio tačne uzroke njegove nesigurnosti, neodlučnosti i straha.

"Tu ideju filma, svaki spot priča na svoj način, a pored toga, svaki spot ima i svoju posebnu priču. Plan je bio da snimanje i postprodukcija albuma traje ukupno pola godine. Međutim, taj plan je poremetila ideja da se za sve pjesme na albumu (njih osam, op.a.) snime spotovi koji će biti uvezani u jednu cjelinu film 'Delta val'. Prva klapa je pala u augustu 2017. godine. Tokom 2018. snimili su se svi spotovi, a postprodukcija je trajala 10 mjeseci", kazali su momci iz Propelera.

Snimanje albuma počelo je krajem 2016. godine u studiju "Bosnaton", a premijera filma bila je upriličena 12. marta u kinu Obala Meeting Point za posebnu publika koja je bila oduševljena i kreatora filma nagradila gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom. Propeler je pokazao originalnost jer film "Delt val" može parirati mnogim holivudskim hororima.

Muziku za pjesmu "Fabrika stereotipa" radio je Kenan Glavinić, tekst Damir Bašić, a aranžman Propeler. Film se snimao u Sarajevu i okolici te u Kelnu. U produkciji filma i albuma, učestvovalo je oko 100 ljudi od kojih je više od 60 glumaca. Svoje glumačke uloge ostvarili su: Emir Fejzić, Aidan Muratović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Zoran Ćatić, Elma Juković, Emir Pašanović, Mirza Ajnadžić, Slađan Vujić, Bojan Mijatović, Meša Muratović, Viktor Kljajić i mnogi drugi.

Scenarij, režiju, produkciju i postprodukciju potpisuje Damir Bašić. Producent albuma je Ammar Jažić. Produkciju albuma i filma su finansirali članovi benda Propeler.

Bend Propeler postoji od 2008. godine u Sarajevu. Do 2011. godine članovi benda su producirali radijsku emisiju "Propeler Radio Show" na Radiju 202, Radiju Federacije i eFM Studentskom radiju.