Novi val na stari način
359

"Nervni slom": Spremni smo se dokazati, želja nam je oživjeti sarajevsku rock scenu

Piše: L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nervni slom je sarajevski mladi bend koji na sceni postoji već nekoliko godina, ali su tek sada snimili prvi album čije predstavljanje započinju izbacivanjem prve pjesme i spota "Hamali".

Iza gužve u sarajevskim klubovima nazire se nekoliko lica na pozornici. Fokusirano štimaju gitare i bubnjeve, namještaju mikrofon i pomalo klecavih koljena stoje pred publikom. Iako neki misle da im je iz nastupa u nastup sve lakše, zapravo je suprotno.

Oni se iznova moraju dokazivati, opstati na skoro nepostojećoj sceni i na taj način je pokušati održati kako bi njihove pjesme na njoj pronašle plodno tlo i pravu publiku. Ovako izgledaju počeci svakog benda koji je svoju sreću pokušao naći na sarajevskoj muzičkoj sceni.

"Nervni slom je sarajevski rock and roll bend koji je u isto vrijeme i odgovor i definicija odrastanja u postratnoj BiH koja je puna sedativa, kriminala, korupcije i svih nedaća koje to doba donosi. Nije bijeg od stvarnosti, već suočavanje s istom i sagledavanje činjenica kako bismo mogli na njih odgovoriti 'audio municijom' i 'rock and roll granatama'", započeo je frontmen benda Keno.

Bend svoje početke veže upravo za sarajevske podrume, stanove, garaže i klubove u kojima su štimali prve gitare i pisali prve tekstove. Njihovi uzori su heroji ex-yu scene kao što su Zabranjeno pušenje, Johnny i Rundek, ali i strani izvođači poput Boba Dylana i Sublimea.

Foto: Nervni Slom / Cover albuma prvijenca
Foto: Nervni Slom / Cover albuma prvijenca

Počeli su 2013. godine kada je prva postava imala troje ljudi, da bi se od tada nekoliko članova izmijenilo i danas ih ima pet. Lejla Jahić svira bass, Alma Hadžić klavijature, Zlatan Porobić je na bubnjevima, gitaru svira Adi Zajković, a glavni i jedini vokal je Kenan Piljević koji se na sceni predstavlja pod imenom Drugi Keno.

Kroz svakodnevna druženja i sviranje rodila su se velika prijateljstva unutar, ali i van benda. Trude se održati kontakte s drugim bendovima, ali najviše truda i ljubavi ipak ide prema što boljem formiranju vlastite ekipe. Frontmen benda kaže kako je potrebno mnogo rada kako bi bend opstao te kako to mnogi ne shvataju. Funkcionisanje benda objašnjavaju kao veoma jednostavno i "uhodano".

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Imaš lidera, potpukovnika i svoje vojnike. Lider nije šef, on je samo lider i vodi svoj bend kroz mulj i blato jednako kao kroz zlato i obilje. Svačiji prijedlog se uvažava, ali lider na kraju procjenjuje koliko je to nešto što je predloženo, ustvari potrebno i eventualno, ako je situacija neriješena, lider mora donijeti odluku koja je najispravnija u tom momentu", kaže Keno.

Bend je nedavno odlučio snimiti prvi album koji će biti promovisan 20. aprila u Sarajevu. Izdavač je Sarajevo Disk, što je za cijeli bend veliki podstrek da nastave raditi punom parom i opravdaju dobijeno povjerenje izdavačke kuće. Prva pjesma koju će objaviti zove se "Hamali" te govori o ljudima na koje se ne obraća pažnja, ali koji su svakodnevno prisutni.

"To su zanimanja poput konobara, komunalnih radnika, automehaničara i slično. To su pravi heroji današnjice, a često ih predstavljamo kao nešto loše. Roditelji djeci nerijetko govore 'Ako ne budeš učio, završit ćeš kao on!'. Mi to smatramo jednom vrstom nepravde prema nekome", kaže Keno dodavši da nečije zanimanje ne mora značiti da nije završio školu i da ga ne voli. Naposljetku dodaje da bend smatra da je bolje biti komunalni radnik u zeleno-narandžastom odijelu, nego kriminalac u sakou i košulji s kravatom.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Bend je do sada sarađivao s mnogo ljudi, a nadaju se da će uskoro ostvariti neke konkretnije i veće saradnje. Nastupali su na Urban Festu u Jablanici, West-Herzegovina Festu u Širokom Brijegu, Festivalu omladinskog aktivizma u Ključu, Sarajevo Rock Festivalu i još mnogim drugim. Oni ne žele stati samo na ovome te redovno šalju zahtjeve za festivale van granica Bosne i Hercegovina i nije ih strah stupanja na regionalnu scenu. Ipak, sve u svoje vrijeme, do tada se namjeravaju truditi i dati sve od sebe, kaže Keno.

Album će premijerno biti predstavljen u Sarajevu, dok će spot biti objavljen u 20 sati na njihovom YouTube kanalu.

Snimali su u Pančevu u Srbiji, gdje su, kako kažu, mnogo naučili o svojim greškama i stvarima na koje se trebaju fokusirati. Sve ostalo je došlo prirodnim putem. Veći trud je sa sobom donio i saradnju sa Sarajevo Diskom i Admirom Čularom, kao i snimanje prvog spota za pjesmu "Hamali".