Ne prestaju raditi
114

Bend Propeler objavio drugi spot s novog albuma, zove se "Zrno"

Klix.ba
Bend Propeler objavio je spot za pjesmu "Zrno“. To je drugi po redu spot sa albuma "Delta val“ i nastavak je priče iz prvog spota “Fabrika stereotipa”.

Spot je sniman na planini Bjelašnici i u kinu “Kriterion” u Sarajevu. Pjesma govori o tome koliko nam je malo potrebno da postignemo velike stvari, a prvi korak je odupiranje od negativnih stvari koje nas koče.

Autor muzike je Kenan Glavinić, tekst je napisao Damir Bašić, a cijeli Propeler je zadužen bio za aranžman. Pjesma je snimljena (kao i cijeli album) u studiju "Bosnaton“, a producent je bio Ammar Jažić.

Gost na ovoj pjesmi kao gitarista je Mladen Tvrtković. Za kameru je bio zadužen Alen Crnogorčević, a za šminku Naida Đekić. Za scenarij, režiju i postprodukciju zadužen je bio Damir Bašić. Glumci i glumice (po redoslijedu pojavljivanja) su: Nadija Pozder, Esma Alagić, Faris Delić, Mineta Sejmenović, Adin Šahović, Ajra Tanović, Samel Ribić, Adna Ribić, Lana Osmanović, Sara Cerić, Hena Cerić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Aidan Muratović.

Propeler je alternativni autorski bend koji je nastao 2008. godine u Sarajevu. Kroz bend je prošlo mnogo ljudi, a danas ga čine Haris Delić, Kenan Glavinić, Admir Osmanović i Damir Bašić. Od 2008. pa do 2011., članovi benda su producirali radijsku emisiju "Propeler Radio Show" na „Radio 202", „Radio Federacije" i "eFM Studentskom radiju". Krajem 2016. godine, Propeler ulazi u studio "Bosnaton" i počinje sa snimanjem prvog albuma.

Plan je bio da snimanje i postprodukcija albuma traje ukupno pola godine. Međutim, taj plan je poremetila ideja da se za sve pjesme na albumu snime spotovi koji će biti uvezani u jednu cjelinu – film "Delta val“. Prva klapa je pala u avgustu 2017. Tokom 2018. snimili su se svi spotovi, a postprodukcija je trajala 10 mjeseci.

Film "Delta val“ će svoju sreću potražiti na filmskim festivalima, a spotovi će se pojedinačno online objavljivati svakog mjeseca. "Fabrika stereotipa“ je prva pjesma i spot koji Propeler objavljuje.

"Delta val“ je film o momku koji nije zadovoljan sobom i želi da se promijeni. Da bi to učinio potrebno je da pročešlja svoj život, kako bi ustanovio tačne uzroke njegove nesigurnosti, neodlučnosti i straha. Tu ideju filma svaki spot priča na svoj način, a pored toga svaki spot ima i svoju posebnu priču.

Film se snimao u Sarajevu i okolici, kao i u Kelnu. U produkciji filma i albuma, učestvovalo je oko 100 ljudi od kojih je više od 60 glumaca/ica. Svoje glumačke uloge ostvarili su: Emir Fejzić, Aidan Muratović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Zoran Ćatić, Elma Juković, Emir Pašanović, Mirza Ajnadžić, Slađan Vujić, Bojan Mijatović, Meša Muratović, Viktor Kljajić i mnogi drugi.

Produkciju albuma i filma su finansirali članovi benda Propeler.