Čuvari historije
161

Znate li koliko muzeja postoji u Sarajevu? Zavirite u brojke i informacije

L. K.
"Pazi muzej" je umjetnički rad Nardine Zubanović (Foto: Nikola Blagojević)
"Pazi muzej" je umjetnički rad Nardine Zubanović (Foto: Nikola Blagojević)
Znate li da na području grada Sarajeva aktivno djeluje više od 20 muzeja? Svaki od njih čuva tragove historije iz različitih historijskih perioda, no nisu svi jednako popularni među građanima.
Ako nekome od prolaznika postavite pitanje o tome koliko muzeja ima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, vrlo je vjerovatno da ćete ga zateći i još vjerovatnije je da vam neće reći ispravnu brojku. Vrlo je malo onih koji znaju koliko muzeja djeluje u Sarajevu i kakve komadiće historije čuvaju. Samim time, nije se zgoreg s vremena na vrijeme podsjetiti da među šoping centrima, zgradama, obrazovnim i vjerskim ustanovama postoje zgrade koje od zaborava čuvaju najstarije tragove života s područja Bosne i Hercegovine.

Ukoliko obilazak muzeja započnete od srca Sarajeva, Baščaršije, prvi na listi naći će se Brusa Bezistan. U postavci ovog muzeja moći ćete vidjeti prahistoriju, antiku i srednji vijek, dok na galeriji možete osmotriti eksponate iz osmanskog perioda, kao i one iz vremena Austro-Ugarske uprave u Sarajevu. Ne propustite priliku da pogledate i maketu stare čaršije, zanatskog i trgovačkog centra Sarajeva u osmansko doba.

Tunel spasa (Foto: D. S./Klix.ba)
Tunel spasa (Foto: D. S./Klix.ba)


Nedaleko od Bezistana nalazi se i Muzej Sarajevske pivare, smješten u tvorničkom krugu istoimene pivare. U njemu su izloženi eksponati iz više od 150 godina duge tradicije ove fabrike, poput starih boca Sarajevskog piva, starih etiketa i natpisa, posuda...

Zanima li vas kakav je doprinos razvoju Bosne i Hercegovine dalo prisustvo Jevreja, posjetite Muzej Jevreja BiH. Nalazi se u starom dijelu grada, a slovi za jedan od najljepših izložbenih prostora u državi. Ovdje možete pogledati kako su izgledali obredni predmeti sa inskripcijama, svjećnjaci, rukopisi i bračni ugovori, molitvenici...

Nedavno renovirana Vijećnica svojom ljepotom oduzima dah, a ujedno je i nezaobilazna lokacija za sve one koji su prvi put u Sarajevu. U podrumu ove zgrade, koja je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, nalazi se Muzej Vijećnica. U njemu se nalazi stalna muzejska postava o izgradnji, postavi i obnovi Vijećnice, kao i izložbe "Sarajevska Vijećnica još jednom" autora Nedžada Mulaomerovića, te "Sarajevo 1914-2014".



U prostoru Kuršumli-medrese nalazi se Muzej "Gazi Husrev-beg" posvećen velikanu koji je dao veliki doprinos razvoju glavnog grada BiH, a u blizini se nalazi i Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke, u čijoj kolekciji stoji više od 1.200 eksponata podijeljenih u šest tematskih cjelina - Džamija i tekija, Ulema, Mjerenje vremena, Islamska kaligrafija, Hadž i Svakodnevni život.

Ako vas interesuje stambena arhitektura iz osmanskog perioda, tj. iz perioda kada su se kuće dijelile na javni dio (selamluk) i porodični dio (haremluk), obavezno posjetite Svrzinu kuću kako biste osjetili atmosferu i način života muslimanskih porodica u 18. i 19. stoljeću. Osim toga, ako vas zanima kako su u tom periodu živjele sarajevske srpske porodice, posjetite Despića kuću.

Davne 1961. godine u Sarajevu je osnovan Muzej književnosti, koji je imao za cilj prikupljanje, čuvanje i prezenataciju građe iz književnosti BiH. Devet godina nakon otvorenja, proširio je djelatnosti i na pozorišnu umjetnost BiH. Danas aktivno djeluje pod nazivom Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

U Bošnjačkom institutu pronaći ćete neprocjenjivu zbirku umjetničkih djela koja je sakupljana desetljećima. Ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u našoj državi te, između ostalog, sadrži radove velikih bh. umjetnika poput Ismeta Mujezinovića, Safeta Zeca, Mersada Berbera...

Muzej ratnog djetinstva (Foto: H. M./Klix.ba)
Muzej ratnog djetinstva (Foto: H. M./Klix.ba)


Želite li osjetiti duh sevdaha, saznati više o historiji ove tradicionalne gradske lirske pjesme i vidjeti instrumente naših najvećih majstora sevdaha - posjetite Muzej Art kuću sevdaha u kojoj možete kupiti i suvenire poput CD-ova, knjiga i mnogo drugih predmeta.



Jeste li ljubitelj umjetnosti? Posjetite Umjetničku galeriju BiH i uživajte u više od 6.000 eksponata među kojima su Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Zbirka međunarodnih donacija, Zbirka fotografije i novih medija... Ako ste zainteresovani za zbirke savremene umjetnosti jugoistočne Evrope, posjetite kolekciju Ars Aevi. To je jedna od najvrjednijih u Evropi, a uskoro bi trebala biti izložena u Vijećnici do izgradnje zgrade muzeja.

Vratite se u osamdesete i osjetite atmosferu XIV Zimskih igara u našem Olimpijskom muzeju, koji je pun raznovrsnih predmeta povezanih sa tematikom olimpijade.

Kako su Sarajlije dobijale hranu u ratu? Koji su predmeti ostali iza onih koji su preminuli u ratu koji je trajao od 1992-1995 godine? Kakve su se poruke slale preko Crvenog križa i kako su jedna država i njeni gradovi živjeli i preživjeli rat, saznajte u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, Muzeju ratnog djetinjstva i Tunelu spasa. Posebna memorijalna galerija čiji je cilj da sačuva sjećanje na tragediju Srebrenice i 8372 osobe koje su ubijene 11. jula 1995. godine zove se Galerija 11/07/95 i nalazi u samom centru Sarajeva.

Lik i djelo prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića još uvijek diše u Muzeju Alije Izetbegovića koji se nalazi u kulama Ploča i Širokac, u starom dijelu grada. Još jedan vrlo važan muzej jeste onaj posvećen austrogarskom periodu i atentatu na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, a koji se zove Muzej Sarajevo 1878-1918 nalazi se u centru grada.

Historijski muzej (Foto: D. S./Klix.ba)
Historijski muzej (Foto: D. S./Klix.ba)




Na koncu, tu su i oni koji su vjerovatno i najpoznatiji, a to su Zemaljski muzej i Historijski muzej BiH. U njima su izloženi dokumenti, fotografije i kompletna historija BiH od prvog spominjanja imena Bosna, pa sve do savremenog doba. Tu se nalaze i predmeti sa dvora kraljevske dinastije Kotromanić, čuvena Sarajevska Hagada i oko četiri miliona drugih eksponata.

Posljednji otvoreni muzej u Sarajevu jeste Muzej optičkih iluzija, što je prvi muzej ovog koncepta u našoj državi, a već je izrazito uspješan u cijelom regionu. Nudi zabavan izlet u svijet iluzija za sve generacije, nudi interaktivni pristup i nekolicinu izrazito interesantnih prostorija.

Više informacija o muzejima možete pronaći na stranici Sarajevo Travel, gdje su navedene i druge zanimljive lokacije u gradu.