Kultura
102

Veliki jubilej: 10 godina predstave "Državni lopov"

Klix.ba
"Državni lopov" je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha. Predstava ove godine slavi svoj deseti rođendan, što je čini jednom od najstarijih živih predstava u BiH.

Rađena je u nezavisnoj produkciji Teatra Zenica i baš u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će obilježiti ovaj jubilej, tačnije 22.septembra (utorak) u 19:30 sati.

Predstava je jako aktualna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama, mada smo ga mi u toku rada na predstavi dodatno aktualizirali,prebacujući radnju komada u današnju BiH.

O čemu zapravo govori tekst ove predstave

Ovo je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji , jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi "državni lopov", koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju. KIKI, ljubavna varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi. On je 17 puta obećao da ce se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave, jer je zbog jedne od njih završi u zatvoru.

Marko, tzv. državni lopov u zatvoru je završio zato što je pronevjerio silne pare, međutim revizijom advokata on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu. Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva.

Predstava je do sada igrala u brojnim gradovima u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, između ostalog tu su: Sarajevo, Jajce, Zenica, Split, Makarska, Metković, Bar, Virpazar, Varaždin, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Nikšić, Tešanj, Zavidovići, Kakanj, Visoko, Kalesija, Banovići, Hadžići...

"Reakcije publike su odlične. Neki ljudi ovu predstavu gledaju po tri- četiri puta i svaki put sala je puna, gdje god da igramo, što je najbolji dokaz da imamo odličnu predstavu. Želimo svojoj odanoj publici da poklonimo za deseti rođendan sat i petnaest minuta odlične komedije na račun sistema u kojem živimo, gdje pojedinci čak i kad dođu u zatvor, dijele se na povlaštene i nepovlaštene. Na kraju shvatimo da se smijemo na svoj račun, jer kakvi smo mi takva nam je i vlast. Kao jedini bh. predstavnik učestvovali smo na festivalu 'Barski ljetopis' u Baru u julu prošle godine", kazali su nam glumci ove predstave.

Odličnu glumačku postavu čine Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

O glumcima

Nusmir Muharemović

Akademiju scenskih umjetnosti završio u Sarajevu u klasi prof Miralema Zupčevića. Zaposlen u BNP Zenica, gdje je odigrao preko trideset uloga. Prije toga radio u East-west company, Harisa Pašovića, a povremeno kao honorarac i u NP Sarajevo. Iza sebe ima nekoliko filmskih uloga a najvažnija je uloga u filmu Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda".

Irfan Kasumović

Akademiju dramskih umjetnosti završio u klasi prof Vlade Keroševića u Tuzli. Trenutno radi na tuzlanskoj akademiji kao viši asistent na predmetu Gluma. Iza sebe ima dvadesetak pozorišnih i filmskih uloga, nekoliko tv projekata. Povremeno se bavi režijom i organizacijom raznih manifestacija.

Mirza Mušija

Završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Izudina Bajrovića. Trenutno je zaposlen u JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, gdje obavlja funkciju koordinatora za kulturu.

Igrao u brojnim bh pozorištima, a svoje prve uloge je napravio u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Osnivač sarajevske trupe"Face", gdje se profilirao kao nezavisni umjetnik (glumac, reditelj i producent). Iza sebe ima nekoliko uloga na filmu i tv serijama.