Kultura
10

Komedija kao kritika društva: Deset godina igranja predstave "Državni lopov"

Klix.ba
Predstava "Državni lopov" 22. septembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici slavi svoj deseti rođendan.

Tekst Fadila Hadžića koji je nastao davne 1977. godine i danas je aktualan zbog novih "državnih lopova" naše svakodnevnice, navodi glumac Nusmir Muharemović, koji u ovoj predstavi igra uz kolege Irfana Kasumovića i Mirzu Mušiju.

U pitanju je, kako kaže, predstava koju su napravili još dok su bili studenti na Akademijama scenskih-dramskih umjetnosti, a u prvoj podjeli igrao Adem Smailhodžić.

Komedija je to o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan je sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi 'državni lopov' koji ima povlastice čak i u zatvoru. Pored njih, tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju.

"Komedija je u suštini, kao i teatar, uvijek kritika društva, tako da se i mi bavimo kritikom naše realnosti. Ljudima je lakše prihvatiti realnost kada se ona olakša duhovitošću. Ovo je priča o sistemu u kojem živimo gdje pojedinci čak i kad dođu u zatvor, dijele se na povlaštene i nepovlaštene. Na kraju shvatimo da je ovo priča o nama samima", navodi Muharemović i dodaje kako publika od njih može očekivati sat i petnaest minuta odlične glume.

"Ova je predstava aktualna upravo zbog događaja kojima svjedočimo danas", navodi Muharemović i dodaje kako su reakcije publike odlične, a neki se vraćaju da predstavu gledaju i više puta.

Predstava je do sada igrala u brojnim gradovima u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, između ostalog tu su: Sarajevo, Jajce, Zenica, Split, Makarska, Metković, Bar, Virpazar, Varaždin, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Nikšić, Tešanj, Zavidovići, Kakanj, Visoko, Kalesija, Banovići, Hadžići...

Kao jedini bh. predstavnici, učestvovali smo na festivalu "Barski ljetopis" u Baru (Crna Gora) u julu prošle godine, a osim Zenice, predstava će do kraja godine igrati u Prijedoru i Konjicu.