Kultura
37

Predstava "Državni lopov" otvara Dane komedije u Žepču

Klix.ba
Detalj sa predstave Državni lopov (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj sa predstave Državni lopov (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komedija "Državni lopov" koja već punih deset godina puni dvorane širom Bosne i Hercegovine ali i susjednih zemalja, nastavlja svoj put. Naredna destinacija je Dom kulture Žepče gdje će biti održani Dani komedije 2015. godine.

Dom kulture Žepče prvi put organizira festival "Dani komedije", a organizatori planiraju da ovaj festival bude nešto po čemu će oktobar u Žepču biti prepoznatljiv u narednim godinama.

Festival će biti otvoren kultnom bh. predstavom "Državni lopov", u petak 9. oktobra sa početkom od 20 sati. "Državni lopov" je jedna od najstarijih i najizvođenijih živih predstava u Bosni i Hercegovini sa preko stotinu izvođenja na daskama širom BiH i regije.

Drugi dan festivala planirane su cjelodnevne radionice stand-up-a koje će održati poznati domaći stand-up komičari Marko Puljiz i Omer Hodžić. Nakon sjelodnevnih radionica za sve zaiteresirane uvečer, s početkom u 20 sati održat će se program stand-upa koje će održati ova dva gosta.

Ovo je komedija govori o dvojici zatvorenika u istoj ćeliji gdje je jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi "državni lopov", koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih, tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju.

Kiki, ljubavna varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi. On je 17 puta obećao da ce se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave, jer je zbog jedne od njih završi u zatvoru . Marko, državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio silne pare, međutim revizijom samo slučaja, on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu. Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva.