{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baščaršijske noći: Josip Pejaković izvodi najbolje monodrame

21.7.2015. u 10:49
19
11
Baščaršijske noći: Josip Pejaković izvodi najbolje monodrame
19
Baščaršijske noći: Josip Pejaković izvodi najbolje monodrame
U okviru Festivala Baščaršijske noći odražeće se "Veče sa Josipom Pejakovićem" u okviru koje će doajen bosanskohercegovačkog glumišta izvesti dijelove iz svojih poznatih monodrama: "Oj živote", "On meni nema Bosne", "Čo'jek na četiri noge" i "Ućerivanje".
Predstava će se održati u srijedu, 22. jula, u Kamernom teatru '55 u 21 sat. Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 KM se mogu kupiti na blagajni Kamernog teatra '55.

Josip Pejaković je jedno vrijeme bio pjevač travničke rok grupe Veziri. Poslije ga je zamijenio Sead Memić Vajta. Nakon toga se posvetio glumi. Odigrao je nekoliko uloga u amaterskom pozorištu u Travniku, a poslije je otišao u Sarajevo, gdje je ubrzo postao omiljen kod publike i kritičara.

Proslavio se monodramama: "On meni nema Bosne", "Oj živote" i "O, izbjeglice", "Postupi po naređenju" itd. Igrao je manje, ali zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: Osma ofanziva, "Gluvi Barut" (Bahrudin Čengić, 1990), "Savršen krug" (Ademir Kenović, 1997) i dr.

U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao ulogom Tuzenbaha u predstavi Tri sestre Čehova i ulogom Filtosa u Koncertu u jajetu Arbala, u režiji Kaće Dorić. Bio je stpendista Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je proveo svoj profesionalni radni vijek.

U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada od kojih izdvajamo neke: Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu l974. (Oj živote), Sterijina nagrada 1977. (Omer-paša Latas), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH, kao i niza stručnih priznanja za uloge na Festivalima u Jajcu i Brčkom.

Napisao je nekoliko monodrama i filmskih scenarija, od kojih su najznačajniji: Oj živote, On meni nema Bosne, Ljudski faktor, tv-film Kuća pored puta - nagrađen na konkursu TV Sarajevo 1979.

Značajne uloge u predstavama: Kome zvona zvone, Kuća oplakana, Višnjik, Braća Karamazovi, Tri sestre, Woyzeck, Sprovod u Theresienburgu, Veliki vezir, Hasanaginica, Princip G, Balkon, Omer-paša Latas, Kralj Lear, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Dugo putovanje u noć, Mortal kombajn, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna… Od 2001. do 2003. obavljao je dužnost direktora Drame u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prvak je Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: