Veliki broj radova
77

U sarajevskoj galeriji "Charlama" otvoreno međunarodno bijenale vizuelnih umjetnosti

Klix.ba
U sarajevskoj galeriji savremene umjetnosti Charlama je u prisustvu velikog broja umjetnika koji su predstavili svoje radove otvoreno Drugo No Budget Biennale "Euroazia". Po izboru osnivača Charlame i kustosa Jusufa Hadžifejzovića u galeriji je sada postavljen veliki broj radova.

Impozantna je lista umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Velike Britanije, Francuske, Italije, Holandije, Belgije, Njemačke, Švedske, Rusije i Koreje na ovome bijenalu: Halil Tikveša, Neša Paripović, Danilo Kreso, Zlatan Hadžifejzović, Dženan Hadžihasanović, Adela Jušić, Andreja Dugandžić, Hamzalija Muhić, Lejla Ćehajić, Eun Su Lim, Aleksandar Dimitrijević, Aleksandar Denić, Mak Hubjer, Ambrosia, Bakir Rokvić, Vanja Solaković, Muhamed Bajramović, Emir Tulek, Dragomir Križić-Križa, Džemaludin Efendić, Dragan Sovilj, Slobodan Vidović, Nela Hasanbegović, Daniel Premec, Nedžad Šantić, Kostja Ribnik, Mladen Bundalo, Kenan Hašimbegović, Narcis Kantardžić, Damir Nikšić, Mimmo Catania, Laszlo Kerekeš, Pierre Courtin, Enrico Dagnino, Man Soo Kim, Jeong Hee Kim, Ivan Tuzov, Olga Florenskaja, Gordana Anđelić Galić, Borjan Čamo, Christiana Biron, Ljiljana Majkić, Emir Krajišnik, Saša Bukvić, Sead Čizmić, Jasmin Duraković, Ismar Mujezinović, Šahin Šišić, Saša Marković Mikrob, Mladen Stilinović, Dmitri Prigov, Ciara Accardi, Suvad Velentanlić, Irwin, Ćerimagić Muradif, Fikret Libovac , Laibach, Bela Tar, Jusuf Hadžifejzović.

"Biennale je nastalo kao oblik djelovanja umjetnika u krizi. Odatle i u nazivu 'no budget' ali, kako kaže kustos izložbe Jusuf Hadžifejzović, siromaštvo u umjetnosti obećava. Sigurno je da će ova izložba, a u što se mogla uvjeriti i publika na otvaranju, biti jedna od onih koja dokazuje da siromaštvo u umjetnosti može i da pobjeđuje", saopćili su organizatori.

Sam Hadžifejzović je na otvaranju bijenala naglasio da je osnovni kriterij izbora umjetnika bio kvalitet, bez obizira na to kojoj vrsti, pravcu ili senzibilitetu umjetnici pripadaju te da se fokus savremene umjetnosti pomjera ka Aziji pa odatle i tematski izbor ovogodišnjeg bijenala na Euroaziju.

Drugi tematski okvir ovogodišnjeg bijenala jeste kritika zatrovanog ideloškog prostora u kojem živimo kroz parafrazirani stih pjesme "Nećemo više da ispucavamo metke za sumnjive pretke" iz pjesme "Suze" Ede Majke.

Filmski reditelj i predsjednik CKA Charlama Jasmin Duraković je na otvaranju naglasio kako je, uprkos krizi, ovogodišnje, drugo po redu bijenale (prvo je održano 2016. pod nazivom "Creators"), iznenađujuće i važno za ovdašnju scenu te da Sarajevo treba da zahvali kustosu i umjetnicma koji su podržali ovo bijenale.

Bijenale će trajati naredna dva mjeseca. Uz već predstavljenu postavku će biti održan niz drugih zvaničnih i pratećih programa iz oblasti likovne i vizuelne, ali i drugih umjetnosti (film, scenske postavke, književnost) koji tematski i umjetnički odgovaraju konceptu bijenalea.