Sjećanje na bh. pisca
29

Održan Hommage Bekimu Sejranoviću: Njegov život se nije razlikovao od njegovog pisanja

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji Charlama danas je održan hommage velikom piscu Bekimu Sejranoviću koji je preminuo 21. maja u 48. godini.

O djelu i životu Sejranovića govorio je njegov prijatelj i izdavač Damir Uzunović.

"Bekim je za života napravio tri maestralna romana. Očekivali smo još jedan roman, ali njegov se život nije razlikovao od njegovog pisanja, njemu je samo trebalo malo vremena da se koncentrira. Koncentracija mu je bilo čitanje, odlazak iz mjesta u mjesto. Preseljenja iz Osla u Zagreb i Rijeku, zatim u Tuzlu, Brčko. Pokušao je da se napravi i dokumentarni film 'Putovanje Savom'. Njemu je Sava bila sve, njemu je otac bio kapetan na riječnom brodu. Kad sam ga vidio prošle godine činilo mi se da se po malo istrošio, bio je kao u nekom napuštanju", rekao je Uzunović.

Posjetitelji su mogli vidjeti i videomaterijale u kojima je prikazan izbor iz njegovih TV intervjua, kao i dokumentarni film "Od Tokija od Morave“.

Bekim Serjanović je bh. pisac. Autor je knjige kratkih priča "Fasung", romana "Nigdje, niotkuda", "Ljepši kraj", "Sandale", "Tvoj sin Huckleberry Finn" i "Dnevnik jednog nomada".

Godine 2009. godine za svoj roman "Nigdje, niotkuda" dobio je nagradu Meša Selimović.

Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na norveški, slovenački, makedonski, njemački, poljski, italijanski, engleski i češki jezik.