Manjak novca ili interesa
68

Tužna sudbina sarajevskih KSC-ova, kultura na marginama i nevidljivi krivac

E.S.
Kulturno-sportskih centara u Sarajevu ima nekoliko. Među njima su JU KSC Ilidža, KSC Skenderija, KSC Vogošća te KSC Hrasnica "Famos". No, uprkos tome stoji činjenica da je kulturni segment za razliku od sportskog evidentno u padu.

Zašto je to tako pitali smo neke od direktora kulturno-sportskih centara u glavnom gradu naše zemlje i svi su složni u jednom, a to je da za kulturne sadržaje nažalost nema toliko interesa kao za sportske.

Naravno, tu je i neizostavni problem nedostatka finansija kao kamen spoticanja u brojnim projektima.

Kenan Alikadić, direktor JU KSC Vogošća, izrazio je žaljenje zbog toga što je vrlo mali broj udruženja koja se javljaju s interesovanjem za realizaciju svojih projekata iz oblasti kulture.

"Priča o sadžajima u KSC Vogošća ide u dva smjera. Jedan smjer su sadržaji koje organizujemo mi kao ustanova, a drugi su sadržaji koje organizuju udruženja i drugi subjekti u našim resursima, sportskoj dvorani, kuglani, kinosali i biblioteci. U mom mandatu broj sadržaja se povećao za 370 posto. Omjer kulturnih i sportskih sadržaja je 55:45. No, moram istaći da je veoma mala zainteresovanost za kulturne sadržaje, jer smo čak kao ustanova pokrenuli i školu baleta za koju nije bilo zainteresovanih. Imali smo mnoštvo predstava koje su bile slabo posjećene", tvrdi Alikadić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ranije to, kako kaže, nije bio slučaj. Jedan od razloga mogao bi biti, dodaje Alikadić, to što su troškovi za kulturne sadržaje znatno veći nego troškovi za sportske manifestacije.

"Kada je riječ o sportu, tu je posebna situacija. Mi smo zasigurno jedan od rijetkih kulturno-sportskih centara gdje svi sportski klubovi s područja Vogošće imaju besplatan trenažni i takmičarski proces. To znači da 27 klubova bez ikakve naknade koristi sportsku dvoranu i da je to jedina dvorana koja ima 24/7 zagrijavanje tokom zimskog perioda. Sve te pogodnosti su uslovile da ti klubovi organizuju razne sportske manifestacije koje su, kada se uporede s brojem kulturnih, u toku godine dosta zastupljenije", kaže Alikadić.

Finansijska izdvajanja su, nastavlja, vrlo mala...

"Mi finansiramo troškove odličja, pehara i medalja za manifestacije koje organizujemo, dok, kada je riječ o kulturnim sadržajima, obično otkupljujemo knjige ako je riječ o promocijama knjiga ili plaćamo troškove predstava. Poređenja radi, manifestacija Vogošćanski dani je ove godine imala 11 sportskih i 10 kulturnih sadržaja. Posjećenost na sportskim je bila četiri puta veća nego na kulturnim, iako smo imali sve aktuelne predstave, filmove i promocije knjiga. Manifestacija je zatvorena koncertom grupe Regina koja je nastupila pred 173 osobe, dok je sedam dana poslije u Banjoj Luci njihov nastup pratilo više od 10.000 ljudi, to vam sve govori", pojašnjava Alikadić.

Kada je riječ o kulturnom aspektu, nije mnogo drugačija situacija ni u KSC Skenderija, kaže nam direktor Amer Kapo. On također smatra da su finansije jedan od glavnih razloga pada broja kulturnih dešavanja u odnosu na protekle godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Organizatora najmanje košta najam dvorane. Da bi napravio program muzičkog tipa, naprimjer koncert, organizator pored plaćanja izvođača ima velike ostale troškove, kao što su Hitna pomoć, osiguranje, policija, AMUS... Vjerujem da ti troškovi imaju utjecaja na organizatore, jer je upitna isplativost samog projekta, tako da se dešava da odustaju u samom startu i to je također jedan od razloga manjeg broja koncerata i programa. Isti je slučaj i s nama. Mi da bismo organizovali koncert moramo platiti sve te troškove, a s tim ulazimo u veliki rizik i pitamo se da li je jedan takav program isplativ javnom preduzeću. Ovdje se može puno pomoći novim regulativama, odnosno oslobađanjem od dodatnih troškova organizacije", smatra Kapo.

Ipak, prema informacijama kojima raspolaže, Kapo naglašava da Kanton Sarajevo u velikoj mjeri podržava sportske i kulturne manifestacije te da je to na dobrom nivou.

"To znamo i po manifestacijama koje se održavaju u Centru Skenderija. Općina Centar isto tako pruža podršku u tim oblastima. Za ostale institucije nemamo informacije, ali vjerujemo da i tu postoji podrška. Centar Skenderija svim organizatorima izlazi ususret u organizaciji kulturnih dešavanja te se nadamo da će se to primijetiti u narednom periodu. Također, mi kao preduzeće imamo u planu i projekte u vlastitoj organizaciji koji će, nadamo se, poboljšati trenutnu situaciju. Osim toga, nadamo se novim zakonskim regulativama koje će nas osloboditi dodatnih troškova", kaže Kapo.

Na koncu temu zaključuje Adis Durmo iz KSC Ilidža, koji kaže da je jedina svijetla tačka u našoj zemlji, prema njegovom mišljenju, Sarajevo Film Festival.

"Mi kulturnjaci smo u pravom smislu te riječi na marginama i u bukvalnom smislu riječi na sirotinjskom štapu. Ukratko rečeno, u svim sredinama najmanje se novca izdvaja za kulturu i kulturna dešavanja. U prilog tome ide činjenica da se na političkim pozicijama nalaze ljudi iz sporta i da se politika predodredila na masovnost individualnih sportova, a kulturu i kulturna dešavanja bacila na sirotinjski štap", smatra Durmo.