Komentari (63)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
A sto se to ne bi radilo u okviru Zemaljskog muzeja pa da svi imaju koristi ? To je ipak institucija
Стећци су надгробни споменици који су везани за влашко становништво. Дио тог влашког становништва је вјероватно припадао и цркви босанској, али је већина била православна и српска. Под тим не мислим да исто тако не припада босанској култури, јер смо и ми Срби дио Босне одувијек. Ако пратите влашке насеобине видјећете да су свуда стећци. У сеоским насеобинама феудалног доба, дакле гдје су владали типични феудално-кметовски односи, немате стећке, или их је врло мало.
Ugrožene su itekako. Recimo nekropolu u Radimlji siječe put i jedna strana je ograđena, a druga je doslovno prepuštena na milost i nemilost. Jedan od stećaka se nalazi na rubu parcele uz kanal i samo je pitanje kad će se prevaliti na kolosijek.
Sad će Turci o tome, kako su stećci njihovi hihihihihi
@BikKojiSijedi Inverzija, ako si čuo za takvo nešto.
@zigl Pa većinom su hrišćanski, među kojim i pravoslavni, ali nema islamskih.
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Sad ce nasi napraviti strucni tim od bosnjaka, srba i rvata koji usput cine i 2 ginekologa, 1 frizer, ucitelj fizickog, 2 mehanicara, 1 botanicar i priuceni elektricar....naravno po stranackoj liniji
Ako vi stecke cijentie radi 'turistickog potencijala' onda ih slobodno prodajte u privatne kolekcije sirom svijeta i uzmite taj novac odmah i odjednom. A, ako ih cijenite radi toga sto su su svrstani na listu nekakvog 'unescoa' onda vi ne cijenite svoje pretke i svoju istoriju nego se ravnate po onome sto misle stranci koji nikakve veze sa steccima nemaju. Zbunjen ste vi narod.
to pise neki zbunjeni Turcin?
...stećke muslimanija u podbjelašničkim selima (pričaju do 1941. mnogi držali još ikone u kućama) koristi za zidanje štala
Stećci su granični kameni Velike srednjovjekovne Bosne. Kažem Bosne jer je Hercegovina njemački naziv a njemaca tad nije bilo na hiljade kilometara. Možel biti boljeg zornog primjera njenog komadanja ? Da pripadaju Hrvatskoh bili bi odavno hrvatski nacionalni spomenici, da pripadaju Srbiji još prije, al kako kad ih nema na Kosovu a Srbi još uvijek kmeče da je Kosovo duša Srbije ???
Njemaca nije bilo ? A odakle naziv Sase kod Srebrenice vec po Saskoj odakle su migrirali Njemacki rudari u ova podrucja. Ovdje je bilo razlicitih naroda.
@Ja Jesam Alien Ti bi jos blejao iz pecine da ne bjese Turaka.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Trazim i ja bortacku pemziju pa me ne ferma niko ni za suhu sljivu.
ko ce to platit te takozvane strucnjake koji ce biti bratici i sestrici neke od vladajuce stranke