Kultura
0

Stolačka deklaracija kao apel za što hitniju reformu u kulturi

FENA
Haris Pašović
Haris Pašović
Nakon što je početkom juna u Stocu usvojena "Stolačka deklaracija" o reformi u kulturi, danas je u Art Kinu Kriterion održan sastanak Platforme za implementaciju Stolačke deklaracije.

Inicijativa za pokretanje deklaracije potekla je od producentske kuće Deblokada, a pridružili su se udruženja kao i pojedinci i institucije iz oblasti kulture.

Deklaraciju su osim umjetnika, potpisali i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić.

Kako kaže jedan od potpisnika Deklaracije reditelj Haris Pašović, Deklaracija je jedan od rijetkih dokumenta koji su uz umjetnike potpisali i predstavnici vlasti.

Ujedno su se već postojećim potpisnicima pridružili i novi. Tako su uz Jasmilu Žbanić, Harisa Pašovića, Mirsada Purivatru, Dinu Mustafića, Edina Zubčevića, Asju Hafner, Adisu Bašić, Danisa Tanovića, Edinu Papo, Deklaraciju potpisali i Elma Tataragić, Lejla Hodžić, Saša Gavrić (Sarajevski otvoreni centar), Ališer Sijaric, Maja Kordić (Umjetnička galerija BiH), Aida Begić, Amra Čamo i drugi.

Pašović ističe kako je Deklaracija otvoreni projekt. Smatra da BiH pod hitno treba mijenjati odnos prema kulturi .

"Ako ne promijenimo odnos prema kulturi mi kao zemlja bit ćemo gurnuti na marginu društva. Primjera radi, Srbija nije više zemlja koja je započela rat. Današnja Srbija je zemlja Novaka Đokovića. Mi u kulturi imamo najbolje rezultate sa najmanje ulaganja. Imamo mnogo Novaka Đokovića u kulturi ove zemlje. BiH se prepoznaje po Danisu Tanoviću, Maji Bajević, Jasmili Žbanić, Aidi Begić, Bojanu Hadžihaliloviću,Šejli Kamerić…. " ,ističe Pašović.

Reditelj Danis Tanović rekao je da se nada da će Deklaraciju vremenom potpisati svi umjetnici i na taj način izvršiti pritisak da se neke stvari ovdje promijene.

Jasmila Žbanić je naglasila činjenicu da je "Stolačka deklaracija" naišla na razumijevanje resornih ministarstava u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH.

"Nadam se da će to uticati na budžete i na jaču kulturnu strategiju. Radi se o tome da nije dovoljno shvaćeno koliko je kultura važna. Ukoliko se dodijele minimalni budžeti radi se tome da ne postoje kriteriji. Tako da se na isti nivo dovode ljudi koji rade lokalne projekte i oni koji rade vrhunske svjetske projekte. Mi se nalazimo u situaciji da svake godine kao početnici predajemo svoje projekte ne znajući ni ko će ih ocjenjivati, ni zašto ni po kojem kriteriju. Nastojimo da se takva situacija promijeni", kaže Žbanić.

Kad je riječ o Stolačkoj deklaraciji njen cilj je definirati, planirati i realizirati temeljnu reformu u kulturi u BiH što podrazumijeva između ostalog definiranje ciljeva kulturnog razvoja, načina organizacije i upravljanja u kulturi, uspostavljanje kriterija podržavanja uspješnih organizacija i pojedinaca, intenziviranje sredstva u produkcionu djelatnost, uvođenje metoda pojačane odgovornosti za nadležne institucije i javne ustanove, zahtijevanje nove javne rasprave o akcionom planu za implementaciju strategije kulturne politike u BiH.

Deklaracija će u narednom periodu biti predstavljena i u drugim bh. gradovima.