Komentari (74)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ja se Musi vazda obradujem a Nikolu Sopa kad dobijem zamjuenim ga za dva Catica.
djikani su bosnjaci ako nisu bosnjaci sto im je jedno od najpopularnijih prezimena BOSNJAK
Sa Andrićem se ne družim nikako,ne znam koji mu je vrag, izbjegava me naširoko.Musa navrati ponekad i to kad vidi da sam se zbog njega znojio da bih sa njim kahvu pio.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
nije Musa na "stoji" trebali su stavit dvoje po 50 :-D
Ova mi je najdraza novcanica koja mi je ostala u sjecanju http://www.orlovac.eu/novac/bhdinar/10000bhdin_25.01.1993.jpg
Rahmetli Musa je bio veliki boem i ljubitelj dobre kapljice: Teubei-Nesuh (Pokajanje jednog grijesnog pjesnika) Gospode, evo na sedzdu ti padam, Pred vjecnom tvojom klanjam se dobrotom I molitvu ti u stihove skladam, Prosec, "Oh, daj mi smisao za ljepotom!" Gospode, evo, na sedzdu ti padam. Ti znas, da bijah nevin poput rose I poput lijera u proljecu ranom; Al ljudi, med sto pod jezikom nose, Otrov mi dadose u bokalu pjanom, Mada sam bio nevin poput rose. I tada s tvoga skrenuo sam puta I zatrtao kroz pustos i tamu Ah, strast mi razum u okove sputa, Da ropski dvori njenu crnom plamu - I s tvoga ja sam zabasao puta. Vjeru i nadu iz srca izgubih, I moju ljubav pomrco je grijeh - Postadoh sarhos oholi i grubi, Sav ideal mu sto je vinski mijeh... Ah, svoju vjeru i nadu izgubih!... I slavih Bakha kao sveto bice, Veneri pete jezikom sam lizo - Vlastitim zubom ja sam svoje zice Komad po komad kao zvijer grizo, Slaveci Bakha kao sveto bice. Svaciji prezir pratio je mene, Od sjene moje druzi mi bjezahu I sve me ciste klonule su zene... Vaj! Tesko mi je bilo siromahu, Jer ljudski prezir pratio je mene. Ja sada bjezim pod okrilje tvoje I tvog Kur'ana, tvoje vjecne rijeci, Gospode, grijehe odrijesi moje I bolesnu mi dusu izlijeci - Ta ja se sklanjam pod okrilje tvoje. Gospode, razum prosvijetli mi sada I daj mi snage, daj mi volju jaku Demone sve sto moze da savlada... Nek tvoja milost svijetli mi u mraku Gospode, razum prosvijetli mi sada! Raspiri moje stare vjere plamen, Vrati mi ljubav i sve stare dare, Da tresnem casom o ledeni kamen I noktom zgrebem Venerine care - O raspiri mi stare vjere plamen!... Gospode, evo na sedzdu ti padam, I kajem grijehe pred tvojom dobrotom - I molitvu ti u stihove skladam, Prosec: "Ah, daj mi smisao za ljepotom!" - Gospode, evo na sedzdu ti padam!...
Haj nek je bosanac i u diznijevom filmu završio, pa makar :)))) www.youtube.com/watch?v=NTW0ZQ5zxQk
Musa Cazim Catic najveci je*bac u Bosnjaka. Fascinira me njegova eroticna i misticna poezija.
Šta ako nagradu isplate u Andrićima?
Nisam ni znala da je ovaj bio pjesnik, pisac, sta li?
Musa-cazim catic-hrvat po vlastitom uvjerenju i veliki bosanski patriota!
mmirna to je bas strasno....
Majku vam cetnicku kojiste,je ji ovo najezda cetnika
evo sve se iskidasmo od tuge....
hocemo kusturicu na 500 maraka
NE TO GOVNO.-PROPASCE KM.-USMRDICE SEEVROPA.
Koji to "mi"? Ja sam jarane bosanac i zivim u tuzli. A ti ako ne kontas zajebanciju napusi se kurcine.
Nisam vidio 100 KM ima i godina.
Od kad si se osunetio pa ti pod jastuk metnuli stoju.
Jedan od najdražih hrvatskih pjesnika.
Vjerovatno im je ova Musina najdraža: "SRPSKI PONOS Ja sam Srbin, srpsko d'jete, Srpska mi je savijest čista; Junačkih mi djeda slava Ko sunašce žarko blista. Ja sam Srbin - tim imenom Vječno ću se ponositi, Spas srpskoga slavna roda, Na srdašcu svom nositi. Od mog roda, sto junaka Pr'jetilo je groma sili, I srpsko su ime mačem Na kamenju bilježili. Pred udarcem njihovijem Tresle su se velje gore, Stupali su vazda smjelo Po mejdanu da se bore. Kamo, kamo Dušan silni? Kamo paša Sokolija? To su dični sinci Srpstva: Ko zv'jezda im slava sija! Ja sam Srbin - gusle imam, Uz njih tio popijevam, I ljubavlju - prema Srpstvu Svoje pjesme zagrijevam, Slavim Marka i Miloša; Slavim hrabrog Djerzeleza: Imam njinu uspomenu, Britki handžar oštra reza. Pa nek mi se dušman javi, Nek na bojno polje dodje; Mene hitac ne prima se, Ne može me rezat gvoždje, Markova je ovo ruka, Topuzinom znade biti; Hamajlija Alijina Od oštra me gvoždja štiti...
... Ja sam Srbin - srpsko d'jete, Za Srpstvo mi duša gori - Robovaću srpskom rodu, Dok me crna smrt ne smori. " Musa Ćazim Ćatic (1899)
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Nekima su najbolje neobjavljene pjesme!