Sarajevo grad filma
0

Sarajevske priče filmskih junaka

Sarajevo-x.com
Iulia Rugina, Foto: Sarajevo-x.com
Iulia Rugina, Foto: Sarajevo-x.com
Tokom maja u Sarajevu će biti snimljeno pet kratkometražnih igranih filmova, koji se realiziraju u sklopu projekta 'Sarajevo grad filma 2009'. Filmovi mladih filmskih stvaralaca, učesnika Sarajevo Talent Campusa, svoju premijeru doživjet će na 15. Sarajevo Film Festivalu. Donosimo vam kratki uvod u filmske priče koje se snimaju u Sarajevu.

Muzej pokidanih veza

Anna je na ranije planiranom odmoru u Sarajevu nakon što je prekinula vezu sa dugododišnjim dečkom. Četiri istovjetne razglednice grada reflektiraju četiri različita Annina osjećanja i previranja njenih emocija. U isto vrijeme se otvara Muzej prekinutih veza koji izlažu eksponate anonimnih darovatelja-predmete koji podsjećaju na prekinute veze. U toj činjenici Anna vidi svoju šansu da napokon prošlost ostavi iza sebe.

Glavne uloge u ovom filmu ostvaruju Manca Dorrer iz Slovenije i Boris Ler iz BiH, a autorica je Ilulia Rugina, mlada rediteljka iz Rumunije.

Oslobođenje u 26 slika

Film prati dosadnu i tužnu svakodnevicu jednog devedesetogodišnjaka u Sarajevu. Osim ispunjavanja osnovnih ljudskih potreba i prisjećanja prošlosti, jedina važnija aktivnost u njegovom životu je gledanje dvogledom kroz prozor. Posebno je zainteresiran za jedan bračni par, iz kuće preko puta, gdje suprug svakodnevno zlostavlja suprugu. Starac napokon odlučuje djelovati, jer ovo je njegova prilika da promijeni svakodnevicu i možda posljednji put u životu učini neko dobro.

Radi se o ostvarenju reditelja Ivana Ramljaka i Marka Škobolja iz Hrvatske, koji također potpisuju i scenarij za ovaj film. Producent je Orkan Bayram iz Turske, a glume Edis Livnjak iz BiH i Anđela Ramljak iz Hrvatske.

Ružičasta rijeka

Kroz priču dvije djevojke, Asje i Meri, bivših ljubavnica koje je rastavio rat u Sarajevu, film progovara o licemjerju života i o načinima na koje ne/rješavamo određene životne probleme. Zbog naših odluka da budemo sve ono što drugi očekuju od nas, mi prestajemo biti ono što zapravo jesmo.

U filmu grčkog reditelja Zachariasa Mavroeidisa i scenariste Ivora Martinića iz Hrvatske glavnu žensku ulogu ostvaruje Romina Vitasović iz Hrvatske.

Žena u ljubičastom

Sredina je proljeća u sadašnjem Sarajevu. Mirza, trinaestogodišnje siroče, zagriženi je fan košarke, ali na košarkaškom terenu konstantno ga ignorišu stariji dječaci. U svojoj izolaciji, povremeno obavlja male zadatke i isporučuje paketiće za lokalnog kriminalca i dilera drogom, Almira. Nakon što je pristao obaviti tri zadatka za njega, posljednja isporuka ga vodi do prelijepe žene na sarajevskom aerodromu. Tada se suočava sa ulogom koju igra u gradu.

Bosanskohercegovačka glumica Mediha Musliović tumači glavnu žensku ulogu u filmu bh. reditelja Igora Drljače.

Čekanje

Ovaj film u fokus priče stavlja pitanja poput onih da li je moguće izbjeći svoju sudbinu, promijeniti nešto i kako uopšte započeti te promjene. Ljudi su kao marionete, svi samo sjede i čekaju, odigravaju svoje uloge po zadatom scenariju dok im stvarni život izmiče pred očima. Da li je moguće uzeti sudbinu u svoje ruke, pokrenuti se i naći vremena da promijenimo stvari?

Ekipu ovog filma čine mađarski reditelj Daniel Beres, scenarista Zacharias Mavroeidis iz Grčke, a uloge u filmu tumače Ivana Popović i Nebojša Đorđević iz Srbije.