Režija Kokana Mladenovića
14

Predstava "Pad" u Kamernom teatru 55: Radnici su postali glineni golubovi neoliberalnog fašizma

Klix.ba
Predstava "Pad" Kokana Mladenovića, koja donosi priču o smrti radnika koji je pao s posljednjeg sprata zgrade, prvi put će biti izvedena na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu 22. i 23. februara.

Iako ovom predstavom prije svega donosi priču o fizičkom padu jednog čovjeka i stradalim radnicima, predstava "Pad" je mnogo više od toga, jer kroz tu priču Mladenović ukazuje na društveno-politički i moralni pad Srbije, ali i zemalja regije, sunovrat svih plemenitih i dobrih stvari te pad u ponor bezvalašća i tiranije.

"Radili smo mnogo angažovanih stvari do sada, ali prvi put smo napravili da angažman kreće iz duboke intime, jer je to priča djevojčice koja je izgubila oca, profesora klavira koji je u ovim tranzicionim i političkim marifetlucima igrom slučaja postao radnik na građevini. Radnici su postali glineni golubovi neoliberalnog fašizma, oni nemaju nikakva prava i uglavnom rade na crno, dok se bogati investitori rugaju zakonima i igraju ljudskim životima. Neoliberalne palate, poslovne zgrade i stambeni kompleksi bukvalno se zidaju na kostima poginulih radnika", rekao je Mladenović u razgovoru za Klix.ba.

Istovremeno, Mladenović ne štedi ni medije ukazujući na ulogu koju imaju u društvu u kojem je smrt radnika tek vijest koja brzo prelazi u statistiku koja se još brže zaboravlja.

Koautorica teksta je Branislava Ilić, a glavne uloge tumače Branislav Trifunović, Nina Nešković i Jelena Blagojević. Scenogrfiju potpisuje Marija Kalabić, muziku Marko Grubić, video rad Goran Balaban, a za kostime je bila zadužena Andrijana Janković.

Predstava "Pad" će u Kamernom teatru 55 biti odigrana 22. i 23. februara od 20 sati. Ulaznice možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema Kupikartu.ba te na svim prodajnim mjestima servisa.