{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Poemu "Mora" Sidran usnio na makedonskom, jeziku koji ne zna

22.6.2012. u 09:30
0
Poemu "Mora" Sidran usnio na makedonskom, jeziku koji ne zna
0
Veliki broj ljubitelja jedinstvene i neponovljive riječi Abdulaha Sidrana i sinoć je u Kamernom teatru 55 u Sarajevu prisustvovao pjesničko-poetskom performansu "Veče sa Sidranom", posljednjoj u ovogodišnjoj repertoarskoj sezoni.
Kao i tokom cijele sezone, tražila se ulaznica više za kolažni program poezije, muzike i likovne umjetnosti. U fokusu su sinoć bili makedonski jezik i muzika. Tako je Sidran ispričao kako je nastala njegova pjesma "Mora".

"Godine 1986. sanjao sam na makedonskom jeziku, koji ne znam. Imao sam noćnu moru i kroz tu noćnu moru čuo sam riječi neke pjesme na makedonskom jeziku. Ujutro sam zvao kolegicu pjesnikinju Radmilu Trifunovsku i kazao joj da sam sanjao i ne znam šta da radim s time, kako ću napisati kad ne znam jezik, a nešto sam upamtio. Kaže ona meni 'Napiši na svom kako god i kako bilo. Šta god bude bit će to dobro'.

Tako je nastala pjesma "Mora" za koju su svi kritičari i strani novinari nakon '92 mislili i vjerovali da je napisana u ratu i povodom naše kolektivne nesreće '92-'95. To ilustruje onu tezu o dvije vrste pjesnika, pjesnike proroke i pjesnike naučnike", ispričao je Sidran.Pjesnik je, zatim, kazao publici šta je to usnio te 1986.

Šta to radiš, sine?
Sanjam, majko.
Sanjam, majko, kako pjevam,
a ti me pitaš, u mome snu: šta to činiš, sinko?
O čemu, u snu, pjevaš, sine?
Pjevam, majko, kako sam imao kuću.
A sad nemam kuće. O tome pjevam, majko.
Kako sam, majko, imao glas, i jezik svoj imao.
A sad ni glasa, ni jezika nemam.
Glasom, koga nemam, u jeziku, koga nemam,
o kući, koju nemam, ja pjevam pjesmu, majko.

U programu su učestvovali Sidranovi stalni saradnici: Suzana Arbanas, američka slikarka koja pred publikom portretira pjesnika "na djelu", hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu "Seljo", a specijalni gost bio je estradni veteran Edo Pandur.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: