Kultura
0

Otvorena izložba Nacionalne i univerzitetske biblioteke posvećena Srebrenici

FENA
(Foto: FENA)
Postavljanjem izložbe "Srebrenica 20 godina poslije: iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH" u sarajevskoj Vijećnici ta je naučna institucija obilježila danas 20. godišnicu genocida u Srebrenici.

Biblioteka se predstavila građom iz fondova posvećenom dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine, postavljenom u auli Vijećnice. Pored brojnih knjiga posvećenih genocidu te dešavanjima nakon tog događaja, izloženi su i primjerci izvještaja domaće i strane štampe iz tog perioda, među kojima i "The Guardiana", "Indenpendenta" ili "The Observera".

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina istaknuo je za Fenu da građa iz fondova NUB-a BiH predstavlja dio sistema obaveznog primjerka, poklona i drugih segmenata rada ove institucije. Navodi da je iznimno bogati materijal selektiran za izložbu - pisana građa, monografske i serijske publikacije, te druga izdanja od 1995. godine do danas.

"Rukovodili smo se idejom da ono što je zapisano to i ostaje, kao što je velikan Meša Selimović rekao - ono što nije zapisano ne postoji. Biblioteke i muzeji imaju upravo tu ulogu da istorijske činjenice čuvaju aktuelnim i budućim generacijama. Jer, ako postoji sukob između sadašnjosti i prošlosti, obično nema budućnosti, što su rekli mnogi veliki umovi", istaknuo je on.

Izložba će biti otvorena do 12. jula.