{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Važna i dirljiva izložba Muzeja Sarajeva "Masovne grobnice u BiH"

8.7.2015. u 16:52
2
2
Važna i dirljiva izložba Muzeja Sarajeva "Masovne grobnice u BiH"
2
Važna i dirljiva izložba Muzeja Sarajeva "Masovne grobnice u BiH"
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, JU Muzej Sarajeva će u Brusa bezistanu postaviti izložbu "Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini".
Ova izložba je nastala u julu 2009. godine, a u povodu obilježavanja Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Prije šest godina, bila je postavljena u auli, još uvijek razrušene Vijećnice.

Na ovoj izuzetno važnoj i dirljivoj izložbi posjetioci su imali priliku da pogledaju brojne potresne fotografije i ostale, do tada neviđene, materijale sa istraživanja i iskopavanja masovnih grobnica širom BiH koje je na raspolaganje stavio fotograf Muhamed Mujkić uz stručnu pomoć Amora Mašovića, a na kojima su zabilježena stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Foči, Višegradu, Zvorniku, Bratuncu, Hercegovini i svim drugim bh. stratištima u periodu '92-'95. godine.

Centralnu poziciju izložbe zauzima mapa na kojoj su obilježena sva stratišta širom Bosne i Hercegovine.

Postavka ove dirljive izložbe u srušenoj Vijećnici, izazvala je veliki interes, o čemu svjedoče brojne poruke iz knjige utisaka.

Nakon toga, izložba je gostovala u Parlamentu Crne Gore, na poziv predsjedavajućeg crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, u ambasadi Bosne i Hercegovine u Briselu i u Zavičajnom muzeju Visoko u prisustvu majki Srebrenice.

Autori izložbe su kustosi Muzeja Sarajeva, a autor fotgrafija Muhamed Mujkić. Izložba će u Muzeju, u prostoru Brusa bezistana biti otvorena od 9. do 17. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: